Nieuws Vlaams Brabant Zaakvoerder Villa De Proost overleden

Zaakvoerder Villa De Proost overleden

Zaakvoerder Villa De Proost overleden

AARSCHOT – Jozef Goossens, zaakvoerder van “cohousingproject” Villa De Proost in Rillaar (Aarschot), is overleden. Goossens werd 65 jaar. 

Goossens richtte 3 jaar geleden de BVBA Villa De Proost op, samen met zijn echtgenote en de dochter des huizes. De vennootschap renoveerde de aanvankelijk eengezinswoning Villa De Proost met de bedoeling een co-housing te organiseren voor een kleine groep senioren die er in comfort van hun oude dag wilden genieten.

Er meerdere domicilies vestigen, bleek moeilijk. Het stadsbestuur van Aarschot adviseerde om de Villa aan te melden als ‘niet-erkende assistentiewoningen’. Maar de inspectie besloot dat het initiatief niet voldeed aan de omschrijving. Vanwege de “centrale aansturing” belandde Villa De Proost in de categorie van de woonzorgcentra. Die moeten erkend zijn door de Vlaamse overheid, en Villa De Proost is dat niet. Op een erkenning is het wachten tot minstens 2030, omdat er ook subsidies aan vasthangen. Ook die krijgt Villa De Proost dus niet.

In het nieuwe woonzorgdecreet wordt melding gemaakt van ‘alternatieve woonzorgvormen’. Villa De Proost wil graag aanspraak maken op dat statuut, maar zoiets is voorbarig, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘De criteria liggen nog niet vast en het is de politiek die daarover nog moet beslissen.’ De initiatiefnemers hebben Villa De Proost nu in een private stichting ondergebracht, op naam van enkele bewoners. De stichting huurt het gebouw van de initiatiefnemers en koopt dienstverlening in. Ze hopen zo aan te tonen dat het om een cohousingproject gaat – toevallig voor ouderen met een zorgbehoefte. ‘Juridisch klopt het nu als een bus’, zei hun advocate Evelien Tahon dit voorjaar bij De Standaard.

‘Het is niet de bedoeling om aan controle door de overheid te ontsnappen’, lieten de zaakvoerders begin dit jaar nog weten. ‘We willen gewoon kunnen voortdoen, omdat dat de wens is van onze bewoners.’ Het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt of de juridische aanpassing alleen windowdressing is of ook echt meer autonomie aan de bewoners geeft.

In februari dit jaar nam de dochter ontslag als zaakvoerder van de BVBA Villa De Proost. Jozef Goossens bleef samen met zijn echtgenote bestuurder van de BVBA. Goossens verdween vorige week spoorloos. Enkele dagen later werd het levenloze lichaam van de man aangetroffen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.