© lwh © lwh

Ze waren nochtans populair, maar uitgebreide terrassen op Grote Markt in Diest komen deze zomer niet meer terug

In Diest komen er dit jaar geen uitgebreide terrassen op de Grote Markt. Niet alle horecazaken zijn ervoor te vinden, onder meer wegens een tekort aan personeel.

De uitbreiding van de terrassen kwam er als maatregel in de coronaperiode om de horecazaken de mogelijkheid te bieden de deuren te openen en volgens de bepalingen van de sociale afstand te werken. Bovendien had de sector wegens de verplichte sluiting een moeilijke periode achter de rug.

Met die positieve ervaringen in het achterhoofd werkte de stad ook voor dit jaar een plan voor de inrichting van de uitgebreide terrassen uit. “De laatste weken ontvingen we echter steeds meer afmeldingen van horecazaken, omdat ze kampen met een gebrek aan personeel om de dienstverlening te verzekeren”, klinkt het bij schepen Maurits Vande Reyde. “Alle begrip daarvoor, want het zijn natuurlijk wel de horecazaken zelf die voor de uitgebreide terrassen instaan. We willen het zeker niet opleggen. Uiteindelijk bleven er een zevental zaken over die ermee door wilden gaan. Dat was een beetje te weinig om er een mooi geheel van te maken.” (Lees verder onder de foto)

© LWH
© LWH

Herman Smets is voorzitter van de Adviesraad Centrummanagement (ACM) en uitbater van horecazaak Schmedz op de Grote Markt. “De uitgebreide terrassen zijn er gekomen in de coronaperiode. Nu is corona voorbij en zijn de omstandigheden anders”, vertelt hij. “Bovendien is een uitbreiding voor de terrassen niet voor iedereen mogelijk. Sommige zaken worden dan ook benadeeld. Om de terrassen uit te breiden, moet iedereen akkoord gaan en dat is niet zo. Daarbij komt het element van het personeel. De sector kampt sowieso met een tekort aan personeel, zelfs zonder de uitbreiding van de terrassen. Bovendien zijn de terrassen op de Grote Markt al heel uitgebreid.”

De Biertempel

Jan Van Roey van De Biertempel op de Grote Markt is een voorstander van de uitbreiding van de terrassen. “Ze bieden een aanzienlijke meerwaarde. De reacties van bezoekers en toeristen de voorbije jaren waren telkens heel positief. Ik ben dan ook ontgoocheld en teleurgesteld.” De Biertempel bouwde de voorbije jaren een terras op de parkeerzone aan de overzijde van de rijbaan en naast de Sint-Sulpitiuskerk. “Ik ging ervan uit dat er elk jaar een uitbreiding van de terrassen zou komen. Daarom heb ik vorig jaar extra materiaal voor de opbouw ervan aangeschaft. Dat moet ik nu noodgedwongen ongebruikt in het magazijn laten staan.”