Nieuws Vlaams Brabant Zemst toont de weg naar het sparen van energie

Zemst toont de weg naar het sparen van energie

Zemst toont de weg naar het sparen van energie

Zemst is de nationale winnaar van de wedstrijd Save@work, een Europees project voor energiesparen. Met een besparing van 25 procent in een jaar scoorden het gemeentehuis en OCMW beter dan andere openbare gebouwen.

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het Belgische slotevent in het Provinciehuis in Leuven. Zemst, de gemeente met het meest energiebesparende openbare gebouw,  stoot door naar de Europese finale van Save@work op 20 juni. Dan wordt in Brussel het openbare gebouw met de hoogste energiebesparing onder de Europese deelnemers bekendgemaakt.

Save@work is een Europees project dat tussen 1 maart 2016 en 28 februari 2017 lokale overheden uit negen Europese landen steunde om in 176 kantoorgebouwen, samen goed voor meer dan 17.000 werknemers, minder energie te verbruiken. Dat deden ze door in te zetten op gedragsverandering van de werknemers en drempels voor reële energiebesparing weg te nemen.

Arbeid & Milieu en de provincie Vlaams-Brabant sloegen de handen in elkaar voor Save@work. Hierdoor namen voor ons land 21 gebouwen uit achttien  Vlaams-Brabantse gemeenten deel aan de wedstrijd samen energie winnen. Samen zorgden ze voor een besparing van meer dan 776 000 kWh tijdens het campagnejaar.

“Wij hebben de ambitie om onze provincie tegen 2040 klimaatneutraal te maken”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Energie besparen past perfect in onze ondersteuning van de gemeentelijke klimaatplannen.” Het ging om de gemeentehuizen van Aarschot, Asse, Beersel, Boutersem (gemeentehuis en OCMW), Diest, Glabbeek (enkel OCMW), Haacht (enkel OCMW), Halle, Kampenhout (gemeente en politie in een gebouw), Keerbergen (politie, gemeente en OCMW in een gebouw), Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Opwijk, Tremelo, Vilvoorde, Zemst (gemeentehuis en OCMW) en het Provinciehuis van Vlaams-Brabant in Leuven.

“Inzetten op gedragsverandering in kantoorgebouwen is slechts een van de maatregelen om onze CO2-uitstoot te doen dalen. De resultaten tonen dat we naast noodzakelijke technologische innovatie en procesoptimalisatie de rol van medewerkers in het terugdringen van energieverbruik niet mogen onderschatten”, zegt Emma Denorme, projectleidster bij Arbeid & Milieu.

Ook andere campagneverdiensten worden met prijzen beloond. Diest lanceerde de beste campagne, Liedekerke het beste toekomstplan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.