Takeoff

1e Bedrijvencentrum van West-Vlaanderen neemt nieuwe takeoff

WEVELGEM - In de jaren tachtig was het best opmerkelijk: het eerste Bedrijvencentrum werd boven de doopvont gehouden, met de bedoeling jonge starters onderdak te bieden, alsook passend professioneel advies. De POM West-Vlaanderen was destijds de fiere vader van het Bedrijvencentrum Kortrijk-Wevelgem. 40 jaar later is het tijd voor een balans en voor een gesmaakte remake.  

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het ondernemerscentrum uit Wevelgem viert zijn 40-jarig jubileum met een nieuwe naam en een fris en dynamisch nieuw logo. Met de naam ‘Takeoff’ wil het zijn ambities onderstrepen als dynamische business hub die vleugels geeft aan (startende) bedrijven in de regio. De nabijheid van de Luchthaven Kortrijk-Wevelgem is daar uiteraard niet vreemd aan.

Een vliegende start voor 475 bedrijven

Sinds de oprichting heeft het Bedrijvencentrum met aandeelhouders POM West-Vlaanderen, Bekaert, Fluvius, BNP Paribas Fortis en Leiedal, een cruciale rol gespeeld in het ondersteunen van ondernemerschap en economische groei in de regio. De deuren gingen open in oktober 1983 met slechts twee huurders. Dit aantal groeide gestaag naar zes in januari 1984 en tien in mei 1984. In totaal vonden sinds de oprichting 475 ondernemingen onderdak in het Bedrijvencentrum, waaronder markante bedrijven als Lernout & Hauspie, Savaco, 9 Altitudes, C&W Logistics, Dynamics, Biognost en Westerstrand.

Carl Sabbe, gedelegeerd bestuurder van het Bedrijvencentrum en voorzitter van Savaco, deed destijds zelf beroep op het Bedrijvencentrum in Wevelgem om zijn eerste stappen als ondernemer te zetten. “Mijn vennoot Rik Vandemoortele en ik zijn hier 33 jaar geleden begonnen met ons bedrijf Savaco”, vertelt Sabbe. “Destijds was dit centrum een innovatief concept, drempelverlagend en betaalbaar voor startende ondernemers. Ondanks het feit dat we in 1995 zijn verhuisd naar een grotere site, is mijn hart steeds hier gebleven. Als lid van de raad van bestuur, vervolgens voorzitter en sinds kort directeur, ben ik blij met de nieuwe dynamiek die deze rebranding met zich mee zal brengen. We zijn trots op onze bijdrage aan de groei van onze bedrijven en de positieve impact die ze hebben op de lokale en internationale markten.”

Een nieuwe identiteit, dezelfde missie

Het Bedrijvencentrum wordt sinds de oprichting gedreven door een missie om ondernemerschap te steunen en te stimuleren. Opmerkelijk is dat de aandeelhouders zich belangeloos inzetten om dit doel te verwezenlijken door te investeren in het centrum. Door deze investeringen willen ze een bloeiende gemeenschap van ondernemerschap bevorderen en bijdragen aan de groei in de regio.

Met Takeoff, de nieuwe naam en logo, wil de Wevelgemse business hub de visie en missie nog duidelijker uitdragen. Takeoff blijft dezelfde vertrouwde partner voor ondernemers die op zoek zijn naar een plek om hun bedrijf te starten of te laten groeien. De nieuwe naam Takeoff maakt duidelijk dat we een plek zijn waar we ondernemers vleugels geven en hun bedrijf letterlijk laten opstijgen of verder laten groeien. Bedrijven kunnen er beginnen en blijven zolang ze dat wensen. Het doel blijft onveranderd: het bieden van een solide springplank voor bedrijven om hun ambities waar te maken.

Vandaag de dag biedt Takeoff onderdak aan 43 bedrijven, verdeeld over verschillende categorieën: 23 kantoren, 7 flexplekken, 8 kantoren met opslagruimte en 5 losse opslagruimtes. Deze diversiteit benadrukt de flexibiliteit en het vermogen om in te spelen op de uiteenlopende behoeften van ondernemers, van start-ups tot gevestigde bedrijven. “Het hoofddoel is en blijft een springplank te zijn voor bedrijven die er kunnen starten en groeien”, aldus nog Carl Sabbe. “We creëren een community en bezorgen hen een netwerk en zelf sta ik ook graag in als klankbord voor allerlei uitdagingen waar ondernemers vaak alleen voor staan. Sommige slaan hun vleugels uit, andere blijven in het veilige nest.”

Vier decennia van bloeiend ondernemerschap

Na 40 jaar kan trots teruggeblikt worden op mooie prestaties en kan vol vertrouwen uitgekeken worden naar de toekomst. Takeoff blijft zich inzetten voor innovatie, groei en succes van de bedrijven in de business hub.

Kevin Defieuw, schepen van economie van Wevelgem, besluit: “Vanuit de vlasklei is Wevelgem uitgegroeid tot één van de meest ondernemende gemeentes in onze provincie. Dat hebben we onder andere te danken aan externe factoren zoals de ligging nabij een kruispunt van snelwegen. Maar daarin heeft ook het Bedrijvencentrum een bepalende rol gehad. Startende ondernemers op weg zetten en kansen geven is de basis om ondernemerschap te ontplooien. We zijn het Bedrijvencentrum en de mensen die afgelopen jaren hebben bijgedragen aan het succes dan ook bijzonder dankbaar. Met deze nieuwe vlucht hebben we er alle vertrouwen in verder samen te kunnen werken aan ondernemerschap in onze vlasgemeente.”