BRUGGE – UNIZO en Graydon publiceerden zopas een nieuw rapport waarin ze op zoek gaan naar ondernemerschap via freelancers. In West-Vlaanderen zijn er volgens die studie 19.428 freelancers actief, een stijging met 6,5% ten opzichte van vorig jaar.
Freelancen zit de afgelopen jaren volop in de lift. Zo waren er in augustus 2018 19.428 freelancers actief in West-Vlaanderen. Dat is 6,5% meer dan in augustus 2017. Hiermee volgt de provincie de Vlaamse tendens. Freelancers vinden we in alle takken van de economie. Ze kunnen actief zijn als consultant, grafisch vormgever, vertaler, copywriter, fotograaf, informaticus, gezondheidscoach, enzovoort. Ze kunnen actief zijn in verschillende bedrijven, sectoren of plaatsen. Eén ding staat voor UNIZO West-Vlaanderen in elk geval vast: freelancers zijn zelfstandigen in hart en nieren, in weerwil van de discussies die sommigen daarover willen openen.
Echte zelfstandigen
In West-Vlaanderen zijn freelancers vooral actief in adviesverlening voor bedrijven (3.878), de kunstensector (2.375), als fotograaf, tolk of vertaler (2.285) en in het onderwijs (2.110). Samen zijn deze goed voor 55% van de West-Vlaamse freelancers. Freelancers kiezen doelbewust voor het zelfstandigenstatuut. Voordelen zoals de persoonlijke vrijheid en autonoom kunnen werken, het zelf kiezen van opdrachten en het bepalen van de eigen agenda vormen daarbij doorslaggevende argumenten. Dat freelancers echte zelfstandigen zijn, blijkt ook uit de UNIZO-enquête. Amper 1% ambieert uiteindelijk een job als werknemer, 65% wil actief blijven als freelancer en 20% hoopt binnen afzienbare tijd zelf personeel in dienst te hebben. Op de vraag “Met alles wat u nu weet, zou u opnieuw starten als freelancer?” antwoordt 88% ja, 5% nee en 7% weet niet.
Deze vaststelling staat in schril contrast met de stelling van sommigen, waaronder vakbonden, dat freelancers voornamelijk schijnzelfstandigen zijn die gedwongen worden om als zelfstandige te werken. UNIZO verzet zich tegen die redenering, die in de praktijk niet blijkt te kloppen. Tegelijk verzet UNIZO zich tegen een soort ’tussenstatuut’, dat regelrecht in zou gaan tegen de manifeste wil van de freelancers om als zelfstandigen te werken.
De freelancers zeggen tot slot ook dat ze over hun huidige inkomen best tevreden zijn.