Accent Jobroad

Accent Jobs probeert het verschil te maken op de arbeidsmarkt met Jobroad

WEVELGEM - Met het project Jobroad probeert Accent Interim te timmeren aan de uitdaging ‘integratie door werk’. Met succes zoals een recent project in Wevelgem nog eens aantoont. 

Jobroad is een gezamenlijk initiatief van Accent Jobs, de VDAB West-Vlaanderen en Voka West-Vlaanderen. Bij het Wevelgemse GVI konden recent 3 vaste nieuwe werknemers aan de slag dankzij het Jobroad project. GVI verzorgt sinds 1967 maatwerk in carrosseriebouw voor klanten in zeer verschillende sectoren. Service en kwaliteit staan voorop. Projecten en herstellingen worden met zorg uitgevoerd, in samenspraak en op maat van de klant. Geert Vansteenkiste en Petra Spillebeen zijn de drijvende krachten achter dit familiebedrijf.

Het duo managers was reeds een tijdje op zoek naar geschikte kandidaten. Een moeilijke opgave gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Via Accent Jobs kwamen ze in contact met het nieuwe concept van Jobroad. Dit project wil mensen met een migratieachtergrond (asielzoekers, erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden) binnen één jaar aan werk helpen via tijdelijke tewerkstelling in welke vorm dan ook, maar met een optie op een vaste job. GVI werd begeleid in het traject naar een multiculturele werkvloer en kwam zo in contact met een minder gekende doelgroep van kandidaten.

Zo’n 6 maanden terug startten bij GVI BVBA 4 nieuwe werkkrachten. Een team bestaande uit diverse nationaliteiten (Congo, Irak, Syrië, Portugal) werd samengesteld. Ondertussen hebben 3 van de 4 een vast contract verworven bij het bedrijf. Jobroad heeft de ambitie een aantal barrières te doorbreken. Zo wordt kennis van de Nederlandse taal niet beschouwd als louter een selectiecriterium, maar als een positieve extra competentie. Er wordt gestreefd naar lokale tewerkstelling waardoor het niet hebben van een rijbewijs of auto ook minder een obstakel vormt.

West-Vlaanderen pionier

Het basisprincipe van Jobroad is dat een goede werkattitude en leerbereidheid voldoende kunnen zijn om bepaalde ontbrekende competenties op de werkvloer aan te leren. Het initiatief ging zowat een jaar terug van start in West-Vlaanderen. Er werden ondertussen 7 projectdagen georganiseerd in Tielt, Ieper, Roeselare en Harelbeke, Oostende, Izegem/Ingelmunster en Wevelgem. Meer dan 50 bedrijven hebben reeds Jobroad geïmplementeerd in hun HR aanwervingsbeleid. 40 procent van alle deelnemende kandidaten zitten in het werk, waarvan 50 procent nu al vast in dienst is. In 2018 gaat het richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen.