Guy Taillieu

Afscheid van de alom gerespecteerde ‘grote mijnheer’ Guy Taillieu (76)

OOSTENDE - Na een slepende ziekte is uitgerekend op Kerstdag de West-Vlaamse topondernemer Guy Taillieu (76) overleden. Hij was afkomstig uit Waregem, groeide op in Wielsbeke en bouwde zijn professionele loopbaan uit in Oostende, met het bijzonder succesrijke interieurbedrijf Orac dat hij voorbeeldig wist over te dragen aan de tweede generatie (kinderen Yves en Laurence). De alom gerespecteerde Guy Taillieu maakte ook tien jaar lang naam als voorzitter van Voka West-Vlaanderen, dat hij begin deze eeuw door een niet eenvoudige fusie operatie hielp leiden, waarvan Christian Dumolin de inspirator was en mensen als Guy Tailieu en Michel Steverlynck de realisators.

Voor Guy Taillieu kan je maar best een wierookvat bovenhalen: inspirerend ondernemer, man met uitgesproken visies, een geëngageerde doordrijver, een no nonsense manager, een bruggenbouwer en een gentleman. Toen hij destijds afscheid nam als voorzitter van Voka, vlogen de lofbetuigingen aan zijn adres in het ronde. Hij was op zijn beurt ook vol lof over Voka. “Zonder Voka zou mijn leven er anders hebben uitgezien”, liet hij toen optekenen. “Ik heb er onder meer geleerd dat er meer is dan enkel je eigen bedrijf. De omgeving rondom u is minsten zo belangrijk.”

Wijsheid en warmte

Hij leidde het door hem opgerichte familiebedrijf Orac (Oostende) niet alleen met bravoure, maar ook met veel strategisch inzicht. Guy behaalde destijds (1969) het diploma van handelsingenieur en droomde van een eigen bedrijf. In 1970 richt hij, samen met zijn echtgenote Martine Lauwers(†) , de Ostend Research and Application Company op, kortweg Orac. Als 24-jarige ziet hij de opportuniteit om de wetenschappelijke doorbraken met nieuwe materialen, voornamelijk polyurethaan, te vertalen naar nieuwe markten. Nog meer dan een sterk business plan, is het vooral een ijzersterke wil en een heldere droom, die hem aanzetten om in het onbekende te springen.

Toen de loonkosten in de regio de pan uit swingden, nam hij in 2000 een dapper dubbelbesluit: meer automatisatie in de thuisbasis en een nieuwe fabriek oprichten in het lage loonland Slovakije. Het legde het bedrijf geen windeieren. Vandaag is Orac aanwezig in 90 landen met een eigen filiaal in 10 landen. 440 trotse Oracians zetten het verhaal van Guy met veel passie verder.

Als geen ander was hij zich ook tijdig bewust van de valkuilen van een familiebedrijf. Een kuil waar hij vooral zelf niet wilde in vallen. Op vrij professionele wijze, en zonder al te veel emotie, maakte hij de weg vrij voor zijn kinderen die hij met raad en daad en ook veel wijsheid en menselijke warmte bijstond. Met Guy Taillieu gaat – zo veel is zeker – een mijnheer met een grote M heen.

De redactie van Made in West-Vlaanderen wenst via deze weg haar medeleven te betuigen.