Debaillie Luc-1673077750_detro

Afscheid van rasondernemer Luc Debaillie (82)

ROESELARE - Ondernemer Luc Debaillie (82) heeft het aardse bestaan geruild voor de eeuwigheid. Hij leefde het liefst in de schaduw en dus ver van de schijnwerpers. Maar met hem gaat een groot ondernemer heen. In de veevoedersector maakte hij naam en faam, en daarnaast was hij nog discreet bestuurder bij KBC-Almanij alsook bij het vleesverwerkend bedrijf van Jos Claeys (Westvlees Group, Westrozebeke). 

De eigen bedrijven van Luc Debaillie hebben roots die teruggaan tot in de jaren dertig van de vorige eeuw. Veevoeders Debaillie en De Brabander Voeders stonden de voorbije decennia onder leiding van de nu overleden Luc Debaillie, vader van de huidige CEO Philippe. De bedrijven werden gecontroleerd door een familiale holding en waren incontournable in de sector. Toch kenden ze ook de nodige moeilijke passages waar de ondernemende Luc Debaillie telkens versterkt uit kwam. Het typeerde hem ten volle: tegenwind zou hem niet tegenhouden om te blijven ondernemen. Net voor de eeuwwissel werden de veevoederbedrijven het slachtoffer van de dioxinecrisis, waardoor de zaken maandenlang op slot gingen met alle gevolgen vandien. In 2019 nog werden oplopende verliezen weggezuiverd met een niet onaanzienlijke kapitaalsverhoging van zegge en schrijve 35 miljoen euro.

Luc Debaillie stond ook bekend als referentie aandeelhouder en bestuurder bij Westvlees Group waar zijn kennis en strategisch doorzicht mee leidden naar een meer dan fraai parcours. Ook binnen Almanij-KBC was zijn rol sinds jaar en dag erg belangrijk en zat hij mee aan tafel naast belangrijke co-financiers, vaak van West-Vlaamse komaf (zoals onder meer Philippe Vlerick). Veel van zijn belangen werden geleid en gecontroleerd vanuit buitenlandse vennootschappen (Nederland, Curacao, Luxemburg), wat de discrete topondernemer, die lak had aan pottenkijkers, kenmerkte.

De redactie van Made in wenst de familie (zijn vrouw, twee kinderen en hun echtgenotes, 3 kleinkinderen) zijn diepste medeleven toe bij dit bijzonder groot verlies.