Agristo CEO’s – Hannelore Raes Filip Wallays

Agristo breidt uit in Wielsbeke en gaat ecologische uitdaging aan tegen 2030

HARELBEKE, WIELSBEKE - Terwijl veel autoriteiten graag de horizon 2050 naar voor schuiven als deadline om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, leggen veel West-Vlaamse privé-bedrijven de lat veel nader. Het bekende diepvriesbedrijf Agristo is zo'n voorbeeld. Het wil tegen 2030 al 50 procent van zijn energiebehoefte invullen met duurzame, lees hernieuwbare, bronnen. Inmiddels blijft het wereldbedrijf ook volop investeren in bijkomende capaciteit.

Agristo, het bedrijf dat geleid wordt door het duo Filip Wallays-Hannelore Raes, blijft ook investeren en kondigt een uitbreiding van zijn productiecapaciteit aan in Wielsbeke tegen 2026. Die fabriek dateert van 2017.

In 2027 moet ook de nieuwe fabriek in Noord-Frankrijk (in Escaudoeuvres) operationeel zijn, goed voor een investering van 350 miljoen euro. Voor de bedrijfstop is groei de enige constante.

Groen, groener, groenst

Agristo gaf zopas ook een update van zijn duurzaamheidsverslag in de recente editie van Ondernemers, het ledenblad van Voka West-Vlaanderen. De boodschap: niet één maar een batterij van maatregelen moet de groene ambitie van het bedrijf helpen waarmaken.

Het begint al met het terugdringen van de energieconsumptie tegen 2030 met 10 procent. De inspanning dateert niet van vandaag maar werd al enkele jaren terug ingezet middels de aanleg van een industrieel warmtenet, dat tot stand kwam middels een  samenwerking met de buren van A&U, een joint venture tussen Aspiravi en Unilin die houtafval omzet in groene stroom. De daken van de diverse Agristo-fabrieken liggen ook al vol met zonnepanelen, al geeft het bedrijf toe dat het impact daarvan niet substantieel is. De aankoop van groene stroom uit offshore windmolenparken moet helpen om de globale doelstelling te helpen verwezenlijken. Verder wordt via een intern programma zoveel mogelijk energie gerecupereerd. De medewerkers worden inhouse continu via dashboards gesensibiliseerd over het energieverbruik. Finaal is er ook een plan om de CO2-uitstoot maximaal te reduceren. De voorbije drie jaar werd al 19,5 procent minder CO2 uitgestoten.

Agristo heeft drie fabrieken in eigen Vlaanderen (Nazareth, Wielsbeke, Harelbeke) en daarnaast nog sites in India en Nederland. Over drie jaar moet daar nog Frankrijk bijkomen.