Knokke casino en omgeving

Alex Dewulf maakt balans op van Knokse vastgoedmarkt

KNOKKE-HEIST - Naar jaarlijkse gewoonte heeft expert in de materie Alex Dewulf een balans van de Knokse vastgoedmarkt opgemaakt in het bizarre jaar 2020. Knokke heeft goede troeven om de geliefkoosde vakantiebestemming en woonplaats van velen te worden en te blijven in deze nieuwe wereld. Dewulf is globaal genomen dus optimistisch gestemd maar heeft ook vragen bij bepaalde tendensen en/of evoluties in Knokke. Kortom, de Knokse vastgoedmarkt laveert tussen hoop en vrees.

Sinds minstens 10 jaar deelt Dewulf zijn inzichten over de vastgoedmarkt in Knokke. "2020 werd helemaal anders dan verwacht", zo laat hij weten. "Het was een jaar vol verrassende plotwendingen en uitdagingen maar met een happy end voor de vastgoedmarkt. In maart was er even een lichte paniekstemming. Ook wij voorzagen toen een snelle en abrupte afkoeling van de markt zoals in de herfst van 2008. Maar het omgekeerde gebeurde. Vanaf einde mei, zodra de makelaars weer klanten mochten ontvangen, werd het startschot gegeven voor wellicht de beste zomer ooit op de Knokse vastgoedmarkt. De aankoop van een tweede verblijf aan de Belgische kust werd net als een oplossing voor de pandemie gezien omdat de kopers niet of moeilijk naar de Middellandse Zee konden reizen en ze de grote steden wensten te ontvluchten. De markt is in de herfst van 2020 wat afgekoeld, maar dat is traditioneel een kalmere periode."

Dewulf stelt vast dat we nog een tijdlang moeilijk naar het buitenland kunnen reizen. Met als gevolg: de nummer één reden om een tweede verblijf in eigen land te kopen, blijft vermoedelijk overeind in de eerste jaarhelft van 2021. "Telewerk en stadsvlucht zijn blijvers", denkt Dewulf. "Hoe hoger de inkomens, hoe meer telewerk. Die goed verdienende professionals willen een plek waar het leuk is om te leven en te werken en hun kinderen naar school te laten gaan. Ze willen in een regio als Knokke wonen omwille van de levensstijl die Knokke uitstraalt. Weet ook dat Knokke-Heist de eerste Vlaamse gemeente wordt waar overal glasvezelinternet is. Dit jaar startte Proximus het ambitieuze project Fiber for Knokke met de bedoeling om voor einde 2023 dertigduizend gezinnen en bedrijven in Knokke-Heist aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Er zijn ook steeds meer vermogenden door de lage rente."

Miljardendans

Dewulf  verwacht dat de overnamemarkt in 2021 sterk aantrekt nadat in het coronajaar 2020 even de pauzeknop werd ingedrukt. "Er is door de vergrijzing een golf van bedrijfsleiders in Vlaanderen en Zuid-Nederland die willen verkopen en een deel van de opbrengst zullen ze gebruiken om een eigendom in Knokke te kopen", zo verwacht Alexander Dewulf. "Vanaf 2020 komt veel kapitaal vrij uit liquidatiereserves. Dit systeem werd in 2014 ingevoerd om het eigen vermogen van ondernemingen te versterken en de overheid een voorafname op de roerende voorheffing te gunnen. Het principe is dat ondernemingen hun netto winst geheel of gedeeltelijk aan het eigen vermogen toevoegen in een liquidatiereserve met betaling van 10% extra belasting dat jaar. Na 5 jaar kunnen die gelden uit de vennootschap gehaald worden aan een gunstig belastingtarief van 5%. De roerende voorheffing bedraagt 30% voor wie deze winsten onmiddellijk uit de vennootschap haalt. Het systeem was de voorbije jaren uiterst succesvol. Er zit ontzettend veel kapitaal geparkeerd in dat systeem. In 2015 zat er 2.8 miljard euro in, in 2018 al bijna 5 miljard en eind dit jaar zal dat gaan naar 7 tot 8 miljard. Dat geld zal voor een deel ongetwijfeld zijn weg vinden naar luxe vastgoed in Knokke."

Samen in de file, ja gezellig

De Knokse vastgoedexpert ziet echter ook problemen en ongemakken opduiken die het in 2021 minder aangenaam zullen maken om naar Knokke te komen. Er zijn grote infrastructuurwerken opgestart in Knokke die nog minstens een jaar voor verkeershinder en parkeerproblemen zullen zorgen: de heraanleg van het Albertplein en het Burgemeester Desmidtplein, de aanleg van verkeersrotondes op de Natiënlaan die voor dagelijkse files zorgen, de werken aan de Elizabethlaan tussen Heist en Duinbergen en de bouw van woontorens aan het Heldenplein en naast het station. Die werken zorgen nu voor overlast maar zullen de gemeente verder optillen als een regio met een uitzonderlijke infrastructuur.

Steeds volgens Dewulf is er momenteel ook weinig nieuw aanbod op de Knokse vastgoedmarkt. "Dat komt door de zomerrush maar ook omdat veel kandidaat-verkopers wachten met hun plannen en nog zelf van hun vakantieverblijf gebruik willen maken zolang de coronabeperkingen gelden", aldus Dewulf. "Dat leidt ertoe dat de vastgoedmakelaars het steeds moeilijker hebben om geschikt vastgoed voor hun kopers te vinden. We denken dat een verdere stijging van de prijzen op de beste liggingen nodig is om eigenaars over de streep te trekken om te verkopen."

Faam als shoppingcentrum

Finaal treft de kaalslag in de retail ook Knokke. Wat al lang sluimerde is door de maandenlange lockdowns een acuut probleem geworden. De winkelstraten lopen leeg. In de zomer worden de leegstaande panden nog vlot gevuld met pop-ups maar in de herfst en de winter staan teveel winkelpanden leeg. Dat doet de faam van Knokke als shoppingsbestemming geen goed. "Als over enkele weken het licht weer aangaat in de horeca en ook daar de rekeningen worden gemaakt, valt te vrezen dat ook het zo geprezen gastronomisch aanbod in Knokke verschraalt", besluit de vastgoedmakelaar.