Knokke luxe vastgoed

Alex Dewulf voorspelt vastgoedtrends in Knokke

KNOKKE – De vastgoedmarkt in Knokke kende na een slappe markt in de periode 2008-2013 nu vijf jaren van groeiende volumes en prijzen. Nu wordt er een afkoeling van de markt verwacht. Ontwikkelaars worden als eerste voorzichtiger. Tot die conclusies komt vastgoedexpert Alex Dewulf.

“Gelden uit beurswinsten en bedrijfsovernames vinden typisch hun weg naar het luxe vastgoed in Knokke, en dat wordt mogelijks even wat minder”, aldus Dewulf. “De economische groei vertraagt.  Er is het aangekondigde einde van de geldexpansie door de ECB, onzekerheid over de Brexit, een opkomende Italiaanse recessie en ook zorgen over groeivertraging in Duitsland. Als dat allemaal samen gaat gebeuren, zal iedereen op de rem staan en gaat het vanzelf verkeerd. Anderzijds blijft de residentiële vastgoedmarkt op zich, zeker ook in Knokke, op stevige fundamenten staan. De vastgoedmarkt biedt een goede zekerheid voor de voorzichtige belegger, beter dan obligaties voor wie wat grotere bedragen aankan. De rente is historisch laag en dat blijft nog even duren, waardoor zelfs bij beperkte huurrendementen en waardestijgingen er een positief hefboomeffect is voor wie zijn vastgoedaankoop financiert met een lening. Er zijn steeds meer vermogenden en steeds betere zomers aan de Belgische kust.  Dat is een godsgeschenk voor een micromarkt als Knokke en biedt geweldige kansen bij een goed beleid.”

Nieuwe tendenzen

Het nieuw Vlaams Huurdecreet vervangt de Woninghuurwet omdat wonen een regionale bevoegdheid is geworden en het biedt vanaf begin 2019 een nieuw wettelijk kader voor de verhuur van gezinswoningen en studentenkamers.  Het is niet van toepassing op de verhuur van tweede verblijven.  Het Vlaams Huurdecreet, brengt wijzigingen in de opzegmogelijkheden- en termijnen, de huurwaarborg (van 2 naar 3 maanden), en de minimale woonkwaliteit.  Verder zijn er nieuwe regels rond medehuur en verzekeringen en een automatische ontbinding van de overeenkomst bij het overlijden van een huurder.

Op 1 januari 2019 treedt de nieuwe wet op de mede-eigendom in werking. “De belangrijkste en meest voelbare wijziging zal zijn dat het oprichten van reservefondsen verplicht wordt en dat de benodigde meerderheden om werken uit te voeren in de gemene delen van het gebouw, zoals de traphal, lift en het dak veranderen”, aldus nog Dewulf. “Voortaan is een meerderheid van 2/3de voldoende om werken aan de gemene delen erdoor te krijgen, zelfs 50% voor verplichte werken. Nu is dat nog een meerderheid van 3/4de. Dat betekent dat er sneller zaken kunnen gebeuren in het gebouw, maar ook als mede-eigenaar dat er in vele residenties de komende jaren hogere kosten zullen zijn. Voor de rest vooral verbeteringen, verduidelijkingen en reparaties aan de bestaande wet.”

Voor Alex Dewulf heeft Knokke sowieso genoeg troeven om beter te scoren dan andere locaties. “Creativiteit blijft echter cruciaal, zowel op het vlak van architectuur, stadsplanning, parkeerbeleid, natuur- en cultuurbeleving”, heet nog bij Alex Dewulf. “Het draait in Knokke altijd om een unieke ervaring en daar is men bereid voor te betalen.”