Alexander Vanlerberghe (Aqualex) komt met opvallende innovatie op Wereldwaterdag

DEERLIJK - Uitgerekend op Wereldwaterdag lanceerde de Deerlijkse KMO Aqualex van de dynamische jonge ondernemer Alexander Vanlerberghe een innovatie om u tegen te zeggen: een op-en-top duurzame drinkwaterzuil gemaakt van gebruikte visnetten aub. En alsof dat al niet voldoende was: ontworpen om vroeg of laat ook gerecycleerd te worden. Aqualex heeft zich met zijn businessmodel een bijzondere missie eigen gemaakt: zoveel mogelijk mensen kraanwater laten drinken, privé of in de context van het bedrijf.

Vorig jaar opende Aqualex naar aanleiding van Wereldwaterdag zijn eerste en vrij unieke concept store in Knokke. Dit jaar lanceert het op dezelfde dag opnieuw een ingrijpende innovatie, de Aqualex Circulo. Een nieuwe, belangrijke stap in de missie van het West-Vlaamse bedrijf om van kraanwater de standaardkeuze voor waterdrinken te maken.

100% recycleerbaar

Het ontwerp is geïnspireerd door het ‘design for disassembly’-principe. Gevolg? De onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen en het toestel vlot te herstellen - ook dat verlengt de levensduur van het product. En als de Circulo dan toch het einde van zijn levenscyclus bereikt? Dan wordt hij integraal gerecycleerd. De behuizing bijvoorbeeld wordt volledig vermalen en hergebruikt in nieuwe toestellen. Dat is ook de reden waarom men de Circulo niet kan kopen, maar enkel huren. Zo wil Aqualex ten allen tijde de controle over het toestel behouden en is het zeker dat het alle onderdelen kan hergebruiken voor nieuwe toestellen.

Typisch West-Vlaams

Het nieuwe product is ontwikkeld voor plaatsen waar mensen samenkomen en water drinken. Denk aan hotellobby’s, de inkomsthal van een kantoorgebouw, de foyer van een seminariecentrum, vergaderzalen, festivaltenten, enzovoort.

De vormgeving is daarop afgestemd: strak, maar ook speels dankzij de ronde vormen. Het nodigt mensen uit zich rond de Circulo te verzamelen en met elkaar in gesprek te gaan. Het eveneens uit gerecycleerd oceaanmateriaal vervaardigde ronde tapijtje versterkt de gemoedelijke sfeer aan de Circulo. Opvallend aan de Circulo is de totale afwezigheid van knoppen, displays of andere extraatjes. Dat is een bewuste keuze met het oog op een zo eenvoudig en intuïtief mogelijke bediening.

Nog dit: zo goed als alle materialen van het nieuwe en innovatieve product zijn vervaardigd in en rond West-Vlaanderen. En de assemblage gebeurt in de vestiging in Deerlijk. "Ook dat helpt om de CO2-uitstoot veroorzaakt door transport te beperken", knipoogt Alexander Vanlerberghe.