alpro beauvent

Alpro en Beauvent zetten nieuwe standaard inzake milieu

WEVELGEM - Alpro en Beauvent hebben het Power2Heat-project voorgesteld op de productiesite van Alpro in Wevelgem, en dat in aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns. De West-Vlaamse burgercoöperatie Beauvent investeerde de afgelopen 2 jaar 9,5 miljoen euro in dit project dat Alpro toelaat om hernieuwbare energie flexibeler in te zetten. Alpro, onderdeel van de Franse groep Danone, is een pionier inzake plantaardige voeding. 

De elektrificatie van proceswarmte zorgt voor een stabiliserend effect op het netevenwicht, wat de verdere uitrol van hernieuwbare energieproductie in het elektriciteitssysteem faciliteert. Daardoor bespaart Alpro 11 200 ton CO2 per jaar in vergelijking met elektriciteit opgewekt door gas, dat is maar liefst 25% van de totale uitstoot van de fabriek. Met Power2Heat toont Alpro opnieuw ambitie om de groei binnen haar duurzaamheidsstrategie waar te maken.
Dankzij haar plantaardige alternatieven is Alpro sinds jaar en dag een pionier op vlak van duurzaamheid. Met een “hot water smart grid”, een intern warmtenet op verschillende temperatuurniveaus waarbij restwarmte hergebruikt wordt, recupereert Alpro al circa 40% van de totale warmtevraag, dit komt overeen met 36.600 MWh of het verbruik van circa 3000 gezinnen. De productiesite van Alpro is zo ook een mondiaal toonbeeld van energie-efficiëntie.

Duurzaam hoog in het vaandel

Het nieuwe Power2Heat-project is het bewijs dat Alpro blijft innoveren binnen haar duurzaamheidsstrategie en nu ook zal bijdragen tot een optimale energie-efficiëntie. Dit kadert in de globale Danone Impact Journey engagementen van moederbedrijf Danone om de energie efficiëntie wereldwijd met 30% te verbeteren tegen 2025.

Vlaams Minister van Innovatie Jo Brouns toonde zich erg enthousiast. “Wat Alpro en Beauvent hier realiseren is een schitterend voorbeeld van innovatie in onze Vlaamse industrie", aldus de minister. "Ze realiseren een besparing op de energiefactuur en op de CO2-uitstoot en tegelijk profiteren meerdere partijen ervan, inclusief medewerkers die mee konden investeren. Het is dit soort projecten waarop ik reken als inspiratiebron en trendsetters voor de vergroening van onze Vlaamse industrie.”

Samen financieren

Het Power2Heat-project werd mee ontwikkeld en gefinancierd door burgercoöperatie Beauvent. Via een kapitaalsoproep van Beauvent investeerden coöperanten, waaronder medewerkers van Alpro, voor zo’n 3,6 miljoen euro mee in het project.
In 2021 zette Alpro ook al een samenwerking op met de burgercoöperatie Beauvent voor de realisatie van een zonne-installatie van 435 kWp op de site in Wevelgem. Niet veel later startte het grote en ambitieuze Power2Heat-project met als resultaat een uitbreiding van de eigen productie van elektriciteit en proceswarmte.