alpro wevelgem

Alpro gaat in Wevelgem veel verder dan de Glasgow-normen

WEVELGEM - Uitgerekend tijdens de klimaattop van Glasgow, maakte Alpro bekend dat het meer dan ooit de kaart van de groene energie trekt, en veel verder gaat dan wat in Glasgow werd afgesproken. Het voedingsbedrijf, onderdeel van de multinational Danone, doet dat in samenwerking met de coöoperatieve Beauvent. De voorbije dagen lanceerde energiecoöperatie Beauvent een kapitaalronde van 2,5 miljoen euro voor een nieuwe grote zonne-installatie en duurzame warmtecentrale bij Alpro in Wevelgem. De oproep raakte volstort in amper 35 uur tijd.

Beauvent zal de verzamelde fondsen investeren in het Power2Heat-project op de Alpro productiesite in Wevelgem, in combinatie met de zonne-installatie van 435 kWp die deze zomer al gebouwd werd. De energiecentrale beschikt over een efficiënte gasmotor die deels op lokaal geproduceerd biogas draait. De motor heeft een elektrisch vermogen van 3,4 MW en produceert tegelijk elektriciteit, stoom en warm water.

Daarnaast worden elektrische stoomketels voorzien. Zo zal de stoom, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare hernieuwbare energie, elektrisch of via de gasmotor worden geproduceerd. Dit Power2Heat-project draagt bij tot een flexibeler verbruik van (hernieuwbare) energie. Flexibiliteit en slimme vraagsturing zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

Democratische kapitaalronde

Werknemers van Alpro kregen één week voorrang om mee te investeren en brachten ruim 100.000 euro in. Op 9 november werd het saldo opengesteld voor het grote publiek. In nauwelijks 35 uur werd de oproep volstort door bestaande en nieuwe coöperanten. Frédéric Haghebaert, algemeen directeur bij Beauvent, kon enkel maar opgetogen zijn. “Met deze succesvolle kapitaalsronde hebben we intussen meer dan 15 miljoen euro opgehaald bij gewone burgers", aldus Haghebaert. "Dit succes herbevestigt het enthousiasme en vertrouwen in Beauvent en de belangrijke rol die burgers kunnen spelen in de energietransitie”

Volgens Eugène Kusse, plant manager bij Alpro heeft het bedrijf de voorbije 10 jaar zowel zijn CO2-uitstoot per ton met 25% als de primaire energie per product met 32% aanzienlijk doen afnemen. Dit wordt ook vastgelegd in de EBO, de energiebeleidsovereenkomst gelanceerd door de Vlaamse overheid. In 2011 was Alpro het eerste Europese voedingsbedrijf dat zich aansloot bij het Climate Savers programma van het WWF. "De samenwerking met Beauvent en investering in meer hernieuwbare energie is een logische volgende stap in onze Zero Impact Operations strategie”, aldus de plant manager.

Baanbrekend werk

De coöperatieve Beauvent verzamelt burgerkapitaal om te investeren in duurzame projecten zoals zonnepanelen, windenergie, warmtekrachtkoppeling en warmtenetten. Sinds de start in 2000 heeft de energiecoöperatie ruim 12,7 miljoen euro verzameld bij meer dan 6.200 burgers. De coöperatie is vanuit de Westhoek uitgegroeid tot een innovatieve speler met installaties over heel België.

Beauvent beheert meer dan 200 zonne-installaties, 5 windturbines, 4 warmtekrachtcentrales (WKK’s) en een warmtenet in Oostende. Die installaties bevinden zich zowel op scholen, woonzorgcentra of overheidsgebouwen, als bij bedrijven. De coöperatie telt 12 medewerkers en realiseerde in 2020 een omzet van 4,1 miljoen euro en een winst van 457.000 euro.

Sinds 2018 is Alpro B Corp-gecertificeerd vanwege haar inspanningen om sociale en milieudoelstellingen te combineren met economische groei. Het bedrijf behoort daarmee tot de wereldtop. Met engagementen rondom twee thema's - gezondheid en planeet - wil Alpro tegen 2025 bijdragen aan een meetbare shift naar meer plantaardige eetgewoonten.