Nieuws West-Vlaanderen Aluscreen pakt uit met uitzonderlijke primeur in de aluminiumsector

Aluscreen pakt uit met uitzonderlijke primeur in de aluminiumsector

Aluscreen1

Aluscreen pakt uit met uitzonderlijke primeur in de aluminiumsector

ICHTEGEM – Aluscreen, specialist in het onuitwisbaar bedrukken van aluminium en kunststoffen, installeerde als eerste in de sector een cobot – een collaboratieve robot – met artificiële intelligentie. Op basis van metadata leert hij zich zelfstandig handelingen aan.  “Hierdoor beheren we productiepieken beter waardoor we een nog betere kwaliteit en snellere service aan onze klanten kunnen aanbieden”, vertellen zaakvoerders Carmen Vermeersch en Jan Oost.

 

Aluscreen werd in 2012 overgenomen door Carmen Vermeersch en Jan Oost. “Wij hebben een financiële achtergrond en werkten als expats in de streek van Grenoble”, vertelt Carmen Vermeersch. “Nadat we uit Frankrijk naar België terugkeerden, zochten we een bedrijf om zelf te ondernemen. We hadden geen grafische achtergrond maar precies dat hielp ons om de zaken door een andere bril te bekijken. Aluscreen was een klassiek sign-bedrijf dat met zeefdruk aluminium typeplaten en reclamedragers maakte. Vanaf 2016 sloegen we de weg in naar digitaal drukken en geautomatiseerde afwerking, ondersteund door een ERP-systeem.”

Volgens Jan Oost heef thet bedrijf zich gaandeweg gespecialiseerd in het bedrukken van alle vermeldingen in aluminium en kunststof die aan een machine hangen: van het typeplaatje tot het bedieningspaneel. “Ook naamplaatjes om producten een extra uitstraling te geven, behoren tot onze niche”, zegt Oost. “Dus zowel toepassingen voor industrie als voor branding. De bedrukking in aluminium kun je het best vergelijken met een tatoeage. De vermeldingen zitten veilig beschermd in een ‘onderhuidse’ krasbestendige laag. Al het frees-en snijwerk van de producten, en graveerwerk door lasering wordt in-huis gedaan. Bij al onze gebruikte technieken ligt de focus op enerzijds kwaliteit en duurzaamheid en anderzijds flexibiliteit en snelle levering. In alles wat we doen streven we er naar om een blijvende indruk na te laten. Letterlijk en figuurlijk.”

Menselijk talent

Sinds kort pakt Aluscreen uit met wat het zelf een wereldprimeur noemt. “We kregen van Zünd, een Zwitserse fabrikant van snijsystemen, de primeur om het eerste exemplaar van een cobot met artificiële intelligentie te integreren met hun machine”, aldus Jan Oost. “Voor de installatie van de cobot deden we een beroep op integrator NiniX Technologies uit Brugge. Wat dit geheel zo uniek maakt is dat metadata het frees- en snijproces alsook de pick and place gaat sturen. Zo kunnen we uit één plaat bedrukte aluminium meerdere gefreesde eindproducten voor verschillende klanten met verschillende verzendwijzes automatisch uitsorteren.”

Deze innovatie past perfect in de bedrijfsfilosofie, benadrukt Carmen Vermeersch: “We streven ernaar om onze bedrijfsprocessen zo lean mogelijk te maken”, zegt ze. “De volledige flow, van offerte tot levering moet zo vlot mogelijk verlopen. Met deze ondersteuning voor mechanische taken, komen onze menselijke talenten beter tot hun recht. Want ook duurzaamheid in de arbeidssituatie – door variatie en ergonomie – is belangrijk.”

Uitbreiding in het vooruitzicht

Aluscreen heeft een uitgebreid cliënteel in uiteenlopende sectoren in België, Nederland en Frankrijk. “We maken het verschil met de juiste materialen, nauwkeurige afwerking en tijdige levering.  In de nabije toekomst zetten we meer in op online marketing om nog gemakkelijker gevonden te worden.  “We kijken nu al uit naar een nieuwe locatie om verder te kunnen groeien.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.