mad degandt 2024 IMG001

Anne-Helena Degandt is met Mad about Mats gek op matten

KORTRIJK - Met Mad About Mats wist de jonge Kortrijkse onderneemster Anne-Helena Degandt zich de voorbije jaren met haar unieke matten te positioneren als trendsetter op vlak van designs/prints, in combinatie met een high-end kwaliteit. "Ik wil deze positie dus ook doortrekken naar meer sustainability", aldus Degandt. "Momenteel zijn er geen vereisten van hogerhand, maar ik wil de markt voor zijn en dit is me al mooi gelukt."

Voor Anne-Helena Degandt zal 2024 geboekstaafd blijven als een historisch jaar. "Ik denk een nieuwe mijlpaal bereikt te hebben met Mad About Mats", aldus de jonge onderneemster. "Sinds januari 2024 heb ik een nieuwe backing gelanceerd van mijn matten:  een backing die 100% recycleerbaar is én uit 20% gerecycleerd materiaal bestaat. Helaas is het nog zoeken om een volledig circulair proces te bekomen. Het is mijn absolute droom voor de toekomst om de cirkel helemaal te sluiten. Voor nu is de nieuwe backing dus wel een mooie commitment voor een groenere toekomst."

Er is wel meer bijzonders aan Mad About Mats. Het feit dat de producten nog integraal het label 'Made in Belgium' (in casu Made in West-Vlaanderen) dragen, is ook een referentie die kan tellen. De productie vindt plaats in Hulste en gebeurt door Empire Carpets International NV, het bedrijf van haar oudste broer Pieter-Jan. Ook merkwaardig: alles wordt binnen de vijf dagen geleverd.

Big dream

Anne-Helena Degandt komt uit een kroostrijk gezin met zeven kinderen (5 jongens, 2 meisjes). Vader Luc was en is ook een ondernemer pur sang in de textielwereld. Geen wonder dus dat de jongste dochter ook een big dream had om te ondernemen. Op eigen benen bij voorkeur en met een eigen concept in het achterhoofd.

Pas afgestudeerd en met een overvloed aan enthousiasme begon ze in 2015 op 21-jarige leeftijd aan het Mad About Mats-avontuur. "Ik wilde iets beginnen waarin de markt nog niet verzadigd was, iets waar ik echt in zou kunnen groeien", aldus Anne-Helena Degandt. "Ik kende geen enkel merk dat zich richtte op (deur) matten, al twijfelde ik er niet aan dat deze merken bestonden. Maar het leek me een grote uitdaging om een nieuw merk te creëren in deze specifieke branche, dat wél alom bekend zou kunnen worden. Met een vader en broer die beiden al enkele jaren actief zijn in de textielsector, was de stap snel gemaakt."

Anders dan alle andere

Mad About Mats positioneerde zich vanaf dag één als een must have merk van trendy en high-end (deur)matten. De bedoeling en principe nummer één van goed ondernemerschap: anders zijn dan alle andere, zich differentiëren.
"Ik maak de matten met veel liefde en enthousiasme", vertelt Degandt nog. "De matten worden gedurende het gehele (productie) proces met zorg en exclusiviteit behandeld. Wat met passie wordt gedaan, wordt goed gedaan. Bovendien worden de matten met trots gemaakt in België. Een mooi pluspunt voor de klanten en ook een voordeel qua opvolging en levering."

Nog dit: Mad About Mats stuurt nu al haar aanbod naar diverse uithoeken van Europa (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Griekenland, Noorwegen, Tsjechië en Cyprus) maar ook al naar Singapore en Zuid-Korea.