Artes akkoord heist

Artes wil Knokke-Heist nieuwe landmark geven

KNOKKE-HEIST – Volgend jaar wordt in de Knokse deelgemeente Heist begonnen met de bouw van een kleurrijk torengebouw dat uit 13 verdiepingen bestaat. Het project komt midden in het centrum van Heist en zal naast huisvesting (90 flats) ook een bibliotheek bieden, een gemeenteraadszaal, lokalen voor gemeentelijke diensten en een 90-tal unieke appartementen. Het Zeebrugse Artes tekent voor de bouw. Burgemeester Leopold Lippens en Robert Hoornaert, CEO van Artes, zetten beiden hun handtekening onder het contract. 

Het architecturaal concept van het gebouw is van de hand van het Parijse architectenbureau Jakob+Macfarlane. De realisatie is echter in handen van de Artes groep die geleid wordt door CEO Robert Hoornaert. Volgens burgemeester Leoopld Lippens moet het futuristische gebouw Heist uit de schaduw helpen van ‘grote broer’ Knokke en moet het ook een antwoord bieden op de uitdagingen van de zogenaamde Atlantikwall aan de Belgische kust.

Artes ondertekende een PPS akkoord (privaat-publieke samenwerking) met het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Het bouwwerk moet in principe tegen 2023 klaar zijn. De werken zouden opstarten in 2020. Het Community House -zo luidt de officiële naam bij de lancering – wordt een nieuwe ‘landmark’ en situeert zich op het Maes en Boereboomplein, op 300 meter van de zee en het station van Heist. De toren met centrale patio heeft een footprint van 1.600 m² en is 13 verdiepingen hoog. Het plein met de omliggende wegen heeft een oppervlakte van 15.000 m² en wordt volledig heraangelegd. Lippens noemt het een schoolvoorbeeld van kwalitatieve urbanisatie, al zal niet iedereen die mening delen.