Nieuws West-Vlaanderen Auchan zorgt voor enige soelaas in crisistijd

Auchan zorgt voor enige soelaas in crisistijd

Auchan zorgt voor enige soelaas in crisistijd

KORTRIJK -In tijden van danig oplopende inflatie, wordt er door bedrijven maar ook door burgers scherper dan ooit toegekeken op facturen of handelsprijzen. Uit een vergelijkende internationale studie over kopen in België (Colruyt), Noord-Frankrijk (Auchan) en Nederland (Albert Heijn) blijkt dat de consument er belang kan hebben de zuidelijke grens over te steken. Liefst 40 dezelfde A-merken van voedingswaren werden aan een prijsvergelijking onderworpen. 25 van die merken bleken bij Auchan goedkoper.      

Het was de krant Het Laatste Nieuws die de kat de bel aanbond en op pad ging om prijzen te vergelijken voor exact dezelfde producten. In drie grootwarenhuizen (Colruyt in België, Auchan in het Noord-Franse Roncq en Albert Heijn in het Nederlandse Hulst) werd een karretje volgeladen met identiek dezelfde producten. Tussen het goedkoopste (Frankrijk) en het duurste land (Nederland) lag liefst 53 euro verschil. België zweeft tussenin. Dezelfde kar met tientallen A-merken, moest bij Auchan 151,70 euro kosten. Bij een Colruyt-winkel in het Kortrijkse liep de rekening op naar 161,46 euro. Bij Albert Heijn in Nederland moest de consument 204,76 euro uit de geldbeugel halen.

Met dank aan de loonindex

Interessant om weten is het waarom van de uiteenlopende prijzen. De belangrijkste  reden is allicht deze: Frankrijk kent een inflatie die om en bij de 6 procent schommelt, terwijl die in België oploopt tot 10 procent. Dit komt onder meer omdat de Franse regering de gasprijzen algemeen geblokkeerd heeft. Bovendien wijzen experts er ook op dat Frankrijk géén automatische loonindex kent zoals dat in België wel het geval is. De grootdistributie houdt daar rekening mee bij het berekenen van de prijzen. Meer loon betekent in een Belgische grootwarenhuis dus ook naar boven aangepaste prijzen.

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Rich D. 2022-09-19 12:06:08

zou interessant zijn om ook naar de belastingen op de producten te kijken; zoals accijnzen, milieu, etc

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.