Ghistelinck Lease a Bike – Autobedrijven Ghistelinck Waregem_

Autobedrijf Ghistelinck stimuleert fietsen bij zijn medewerkers

WAREGEM - Fietsleasing zit in de lift. Vorig jaar zag het Brabantse Lease a Bike het aantal leasefietsen meer dan verdubbelen tegenover het jaar daarvoor. Naast andere extra’s bovenop het loonpakket zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, laptop of telefoon, zetten steeds meer bedrijven in op leasefietsen voor hun werknemers. Eén van deze bedrijven is de West-Vlaamse onderneming Ghistelinck Autobedrijven nv, met 10 filialen in België en Noord-Frankrijk en zijn flagship showroom en kantoren in Waregem.

 

Dit jaar alleen al sloot Ghistelinck Autobedrijven twaalf contracten af voor bedrijfsfietsen bij Lease a Bike. Het ging zowel om e-bikes, damesfietsen als om koersfietsen, die zowel gebruikt worden voor het woon-werkverkeer, als het privéverkeer. Dat kan, want de werknemer moet enkel kunnen aantonen dat hij of zij ‘regelmatig’ met de fiets naar het werk gaat. Dat zet de deur open voor fietsen, die eveneens voor de hobby gebruikt worden zoals koersfietsen.

Met dit flexibele aanbod spelen we in op de wensen van onze werknemers", aldus Danny Vermeulen, HR manager bij Ghistelinck Autobedrijven "Het zorgt voor blije en gezonde werknemers. Tevens is een fiets leasen zo’n 40% goedkoper dan hem meteen te kopen. Na de leaseperiode kan men kiezen om de fiets voor een nieuwe in te ruilen, of hem zelf aan te kopen voor 15% van de nieuwprijs. Zo komt de duurdere fiets van hun dromen, die men bij de lokale fietshandelaar kan aanschaffen, een stuk dichterbij. Dat ze de fiets ook in hun vrije tijd gebruiken, en zo meer gaan bewegen en gezonder leven, is een mooie win-win.”

En-en formule

Het gebruik van een leasefiets hoeft trouwens een bedrijfswagen niet uit te sluiten. Werknemers kunnen beide aangeboden krijgen, voor zover dit binnen het zogenaamde cafetariaplan past", zegt Vermeulen nog. "Verplaatsen werknemers zich met hun leasefiets naar het werk, dan krijgen zij een fietsvergoeding. Gebruiken ze daarentegen hun bedrijfswagen, dan wordt de fietsvergoeding uiteraard niet toegepast. De eerste leasefietsen vonden in elk geval heel wat weerklank binnen het bedrijf en de aanvragen volgden. Ik verwacht dat er binnen dit en twee jaar minstens 30  werknemers een leasefiets zullen gebruiken.

Vandaag telt Ghistelinck Autobedrijven zo’n 230 werknemers in de 8 Belgische vestigingen, waarvan ruim de helft op het hoofdkantoor in Waregem werkt. Maar het autobedrijf groeit snel en is nog eens op zoek naar 10 extra werknemers. Het aanbieden van leasefietsen kan hierbij zeker een stimulans zijn, vindt Danny Vermeulen.