AZG 5G

AZ Groeninge wordt eerste ziekenhuis in de Benelux met een privaat 5G-netwerk

KORTRIJK - In aanwezigheid van federaal minister Petra De Sutter en Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck, heeft AZ Groeninge een pilootproject voorgesteld waarbij 5G-toepassingen kunnen worden getest in een reële ziekenhuisomgeving. Proximus, Vives en het Izegemse Televic liggen mee aan de basis van deze opmerkelijke innovatie. Volgens Inge Buyse, CEO van AZ Groeninge, bewijst het Kortrijkse ziekenhuis met dit project dat het qua innovatie steeds in de spits wil blijven lopen.    

Door de uitbouw van een privaat 5G-netwerk op de ziekenhuiscampus wil Proximus mee helpen om een innovatieve omgeving te creëren die de gezondheidszorg voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst. Ook de federale overheid zet mee haar schouders onder dit initiatief, door subsidiëring toe te kennen in het kader van de projectoproep 5G-pilootprojecten.

De uitbouw van een privaat 5G-netwerk op de ziekenhuiscampus kadert in het project H.E.A.L.T.H., of voluit High-speed Enabled Advanced Life-Saving 5G Technological Hospital. Met dit project willen Proximus NXT en het Kortrijkse ziekenhuis een revolutie teweegbrengen in de gezondheidssector door waardevolle 5G-use cases in verschillende domeinen te testen en te implementeren. De kennis en expertise die daaruit voortvloeien, kunnen een voorbeeld en inspiratiebron vormen voor andere ziekenhuizen. "We hopen en zijn ervan overtuigd dat we dit 5G-concept ook kunnen uitrollen in andere ziekenhuizen in het land", benadrukte Stefaan De Clerck op een persconferentie.

Vele toepassingen

De focus ligt op toepassingen rond zorg op afstand, klinische communicatie en data en training. Zo zal het potentieel van 5G voor robotchirurgie, voor het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten via biosensoren en voor slimme alarmering van verpleegkundigen en hulpverleners worden getest. Verder ondersteunt het project toepassingen die de medische beeldvorming ondersteunen, bijvoorbeeld door röntgenbeelden om te zetten naar een AR/VR-omgeving, en kennisuitwisseling bevorderen, bijvoorbeeld door operaties te streamen en beschikbaar te maken voor collega’s, aspirant-dokters en kennisinstellingen.

Daarnaast omvat het project verschillende toepassingen voor trainingsdoeleinden, zoals agressietraining, om zorgpersoneel beter voor te bereiden op onvoorziene situaties. Met behulp van AI en machine learning op een private Edge-cloudinfrastructuur kunnen de trainingen gaandeweg verder worden verfijnd en afgestemd op de opleidingsnoden.

Naast Proximus NXT en AZ Groeninge zijn ook VIVES Hogeschool (kennisuitwisseling), MediAventures (streamen van operaties), Televic (slimme alarmering) en One Bonsai (virtuele trainingsomgeving) partners in dit project.