Nieuws West-Vlaanderen Balta neemt stilzwijgend afscheid van twee directieleden

Balta neemt stilzwijgend afscheid van twee directieleden

Balta neemt stilzwijgend afscheid van twee directieleden

SINT-BAAFS-VIJVE – Het is stil waar het nooit waait maar bij Balta waait het momenteel stevig. Intern is er zelfs sprake van een opstekende storm. Plotsklaps wordt afscheid genomen van twee top kaderleden die elk een cruciale business unit onder hun hoede hadden. Het gaat om de Duitse topmanager Oliver Forberich (die de divisie ‘carpets’ leidde) en om Stefan Claeys die de business unit tapijttegels in goede banen moest leiden. Er is inmiddels ook al een Fransman aangesteld die op vraag van de Franse CEO (zie foto) de beide takken zal leiden. Zoals Vincent Kompany bij Anderlecht zoekt ook Balta nu al jaren tevergeefs naar een ideale opstelling en is het vooral een komen en gaan van toptransfers die niet geven wat ervan verwacht werd.   

De sinds corona in West-Vlaanderen zo goed als onzichtbare Franse CEO van Balta (Cyrille Ragoucy werkt grotendeels van uit zijn Parijse thuisbasis, in de residentiële buurt rond Roland Garros) heeft drastisch ingegrepen, en neemt per onmiddellijk afscheid van twee van zijn acht directieleden. Officieel, en intern gecommuniceerd,  gaat het om een vertrek in wederzijds overleg. Maar de naaste medewerkers bij Balta hebben begrepen dat het om ontslag gaat, ook al rezen er volgens sommigen ook meer dan eens vragen over de toegevoegde waarde van beide topkaders.

Oliver Forberich werd in september 2019 in huis gehaald met niet de minste referenties. Hij kreeg zware verantwoordelijkheden, in overeenstemming met zijn status en cv : managing director carpets, ICT en arc edition. Voor zijn komst naar Balta werkte hij twaalf jaar bij Bekaert, waar hij de functies van chief marketing officer en senior vice president ‘Stainless Technologies’ voor zijn rekening nam.

Ook Stefan Claeys was een relatieve nieuwkomer bij Balta. Hij kwam er terecht in april 2019, na eerder in topfuncties te hebben gewerkt bij Beaulieu en Wienerberger. Ook in huis gehaald als een high potential dus. Hij stond dicht bij een verkoop van de tegeldivisie maar dat scenario ging finaal niet door.

Twee Messiassen van de zomermercato 2019

Bij het nieuws van vandaag hoort ook een bredere context. In de zomer van 2019 kondigde Cyrille Ragoucy, de Franse CEO van Balta, aan dat hij er alles wilde aan doen om het beursgenoteerde Balta een nieuw elan te geven. Dit ging toen ook gepaard met een herschikking van het managementcomité, waarbij CFO Tom Gysens en Lieven Vandendriessche, managing director Carpet and Tiles, uit het organigram verdwenen. Zoals het ook een goede voetbalploeg betaamt, werd volop versterking gezocht via enkele ‘toptransfers’, een soort zomermercato.

Balta wil al enkele jaren kost wat kost zijn strategisch project NEXT realiseren. Een meer flexibele organisatie opbouwen en het aantrekken van nieuwe topkaders, moest daarbij helpen. Oliver Forberich en Stefan Claeys werden toen als twee ‘Messiassen‘ in huis gehaald en in de armen  gesloten door CEO Ragoucy. Vandaag, amper twee jaar later, scheiden de wegen. Zoals Vincent Kompany bij Anderlecht zoekt ook Balta nu al jaren tevergeefs naar een ideale opstelling en is het vooral een komen en gaan van toptransfers die niet geven wat ervan verwacht werd.

Vervolgverhaal

Balta wordt, op het niveau van de aandeelhouders, nog steeds gecontroleerd door het Amerikaanse fonds Lone Star, dat zich volgens goed ingelichte bronnen vooral profileert als een share holder voor wie het in de eerste plaats om geld gaat en te weinig, of zelfs geen, rekening houdt met stake holders.  De American style.

Balta heeft in volle corona zijn grote uitstaande schuld kunnen doorschuiven naar 2024, en zoekt inmiddels sterk, en kennelijk met vallen en opstaan, naar zichzelf. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.