Nieuws West-Vlaanderen Balta verkoopt de helft van zijn activiteiten aan Britse Victoria en aan West-Vlaming Philippe Hamers

Balta verkoopt de helft van zijn activiteiten aan Britse Victoria en aan West-Vlaming Philippe Hamers

Balta verkoopt de helft van zijn activiteiten aan Britse Victoria en aan West-Vlaming Philippe Hamers

SINT-BAAFS-VIJVE – Wat min of meer voorspeld werd de voorbije dagen, is nu ook een feit. Het Britse Victoria dat geleid wordt door de West-Vlaamse CEO Philippe Hamers, koopt een cruciale business unit van Balta. In de praktijk komt het er op neer dat ruim de helft van Balta de deur uit gaat. Hamers is een gewezen kaderlid van Balta. Wat de gevolgen zullen zijn voor de West-Vlaamse fabrieken, wordt niet gezegd. 

Insiders noemen het ‘het beste nieuws dat Balta kon overkomen‘, een verwijzing naar de hoge schuldengraad die het bedrijf torst. Balta Group NV (Balta Group) heeft een bindende overeenkomst heeft gesloten voor de verkoop van zijn Rugs, Residential polypropyleen (Residential PP) en Non-Woven activiteiten, samen met het merk Balta, aan het Britse Victoria. De deal heeft een belangrijk impact op de schuld- en cashvrije positie van Balta, en wel ter waarde van 225 miljoen euro. Het risicoprofiel van Balta – denk aan de hoge schuldgraad – ziet er nu gezonder uit.

Focus op anders

Balta zegt ook dat het zich nu met meer focus kan toeleggen op de ontwikkeling van zijn commerciële activiteiten in Europa en in de Verenigde Staten met de belangrijkste merken modulyss en Bentley Mills, alsook van zijn premium Europese Residential polyamide (Residential PA) activiteiten (ITC). Deze activiteiten moeten nog volledig herstellen na de opheffing van pandemie beperkingen.

Een hogere gemiddelde EBITDA-marge en een betere cash conversie, zullen volgens Balta meer investeringen mogelijk maken in duurzaamheid en groei door innovatie, productieoptimalisering en meer wendbare digitale oplossingen. Meer focus en minder complexiteit zullen naar verwachting ook de algehele efficiëntie verbeteren. Bovendien zal de afhankelijkheid van wisselkoersschommelingen en internationale transportkosten in de nieuwe Groep aanzienlijk worden verminderd.

Nieuw organigram

De nieuwe business unit, luisterend naar de naam Commercial and Residential Europe, zal geleid worden door Emmanuel Rigaux, voorheen chief transformation offficer en intimus van de Franse CEO van Balta. Cyrille Ragoucy, CEO én voorzitter van de raad van bestuur (tussen haakjes: een combinatie die tegen alle corporate governance regels ingaat) zegt tevreden te zijn met de Britse deal.

Volgens Philippe Hamers, CEO van Victoria, zorgt deze selectieve overname van twee zeer complementaire bedrijven voor aanzienlijke waarde bij de aandeelhouders van Victoria. “De karpetten divisie is al vele jaren zeer succesvol en er zijn zeer belangrijke operationele synergieën tussen de vasttapijt divisie en de bestaande activiteiten van Victoria”, aldus Hamers. “Victoria kent beide activiteiten al zeer goed van uit het verleden.”

Een toespeling op de carrière van Hamers zelf die in een eerder leven lang voor Balta werkte, en volgens sommigen zelfs de gedoodverfde CEO van het bedrijf zou worden. Tot hij overstapte naar Victoria.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.