Nieuws West-Vlaanderen Balta verliest ook zijn naam en hoofdzetel

Balta verliest ook zijn naam en hoofdzetel

Balta verliest ook zijn naam en hoofdzetel

SINT-BAAFS-VIJVE – Het oude Balta bestaat niet meer, leve het nieuwe Balta. Daags na de deal met het Britse Victoria (dat ruim de helft van Balta koopt) raken meer details bekend. Zo verdwijnt de naam Balta en moet ex-Balta op zoek naar een nieuwe naam. Ook de hoofdzetel in Sint-Baafs-Vijve werd mee verkocht aan de Britten. Finaal blijft ook de vraag wat de gevolgen zijn voor de drie West-Vlaamse vestigingen (Sint-Baafs-Vijve, Waregem, Avelgem).    

Volgens kenners heeft Balta met de uitverkoop van een groot deel van zijn activiteiten, vooral de keuze gemaakt tussen producten in polyamide enerzijds en polyprop anderzijds. Polyamide blijft in de portfolio en staat garant voor het duurdere segment. “Een scheiding die zin heeft, het is de beste keuze die Balta voor zichzelf kon maken”, zegt een watcher. “Die summa divisio is trouwens een proces dat jaren terug al werd ingezet.”

Balta heeft aan Victoria ook zijn merknaam verkocht. Dit wil zeggen dat de Franse CEO nu een nieuwe en goed klinkende naam moet zien te vinden voor de overgebleven activiteiten. CEO Cyrille Ragoucy moet ook op zoek naar een nieuwe hoofdzetel, ter vervanging van de site in Sint-Baafs-Vijve. Uit commentaren blijkt dat er gezocht wordt naar een nieuw onderkomen ergens tussen Kortrijk en Gent.

Gevolgen voor werknemers

Finaal blijft de vraag wat de gevolgen zijn voor de West-Vlaamse fabrieken. Tielt blijft in de oorspronkelijke portefeuille. Philipe Hamers, de West-Vlaamse CEO van Victoria, zegt in een reactie dat de vakbonden zich geen zorgen hoeven te maken, en dat de productie in onze contreien behouden zal blijven. “Er zal altijd in Sint-Baafs-Vijve geproduceerd worden”, aldus Hamers. “We zullen die volumes nodig hebben. Er is toekomst voor de fabriek. Ik ben niet bang voor België.”

De Britse deal heeft gevolgen voor liefst 2.500 werknemers die nu een Britse werkgever krijgen. 1.650 mensen werken in ons land, de rest in de VS en in Turkije.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.