Balta zet noodgedwongen de tering naar de nering

SINT-BAAFS-VIJVE - Balta heeft op een Bijzondere Ondernemingsraad aangekondigd om de productie van kamerbreed tapijt in Sint-Baafs-Vijve drastisch in te perken. De productie wordt grotendeels overgebracht naar sites binnen de groep in het Verenigd Koninkrijk. Het management zegt dat het geen andere keuze heeft dan deze onpopulaire maatregel te nemen. Bijna 300 mensen worden getroffen. Eens te meer luidt de conclusie dat de politiek de al decennia lang aanhoudende klacht vanuit de bedrijfswereld over te hoge Belgische loonkost, straal naast zich heeft neergelegd. Het verschil in loonkost met het VK bedraagt - houd u vast - 40 procent.

 

 

De productie van het grootste deel van kamerbreed tapijt zou worden overgebracht naar de andere Victoria-fabrieken in het Verenigd Koninkrijk waar Balta gebruik zal maken van de beschikbare machinecapaciteit. Als reden verwijst het bedrijf naar de moeilijke economische context met exponentieel stijgende loonkosten, het onstabiele energiebeleid en een dalende vraag naar vast tapijt op het continent. Daardoor is een rendabele productie van kamerbreed tapijt in België onmogelijk geworden.

Sociaal verantwoordelijk

De contracten van 295 medewerkers binnen de divisie Balta Carpets en op de ondersteunende diensten zouden gefaseerd beëindigd worden. Fedustria wijst er op dat er voldoende jobs beschikbaar blijven in andere textielsectoren in West-Vlaanderen. Volgens managing director Marc Dessein van Balta Rugs zal de afslanking gebeuren op een sociaal totaal verantwoordelijke wijze. "Maar gezien het verschil in loonkost met het VK, hebben we gewoon geen andere keuze meer", zegt Dessein. "Tegenover onze medewerkers hebben we de ambitie om iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. Bij Balta hechten we veel belang aan een constructieve dialoog met de sociale partners. We zullen daarom het sociaal overleg bij elke stap in dit proces zo goed en correct mogelijk laten verlopen.”

Balta blijft ondanks de moeilijke context geloven in de productie van karpetten (iets anders dan tapis plain) in België. "Aan de eerdere plannen om 14 miljoen euro te investeren in de site van Sint-Baafs-Vijve voor de divisie Balta Rugs, verandert er dan ook niets", aldus Dessein.

Tentakels wereldwijd

Het West-Vlaamse tapijtbedrijf - ooit opgericht door de vader van Filip Balcaen - is een vooraanstaande producent van textiel vloerbekleding en verkoopt zijn producten in meer dan 130 landen wereldwijd.

De afdelingen van Balta zijn Balta Rugs (Balta Home), Balta Residentieel Kamerbreed Tapijt (Balta Carpets) en Balta non-woven (onder de merknaam Captiqs). Balta stelt meer dan 2.300 medewerkers te werk in acht productievestigingen en distributiecentra in België, Turkije en de Verenigde Staten.