steegen_1

Barco CEO An Steegen sust de gemoederen

KORTRIJK - Barco publiceerde bijzonder fraaie halfjaarcijfers, maar werd op de beurs afgestraft met een koersval van 16 procent. Bijzonder merkwaardige contradictie. Maar welke West-Vlaamse CEO zei ook weer: "Er zijn twee zaken die je nooit kan begrijpen: uw vrouw en de beurskoers." Dit gezegd zijnde sust An Steegen, de CEO van Barco, de gemoederen en zegt ze alle vertrouwen te hebben in een herstel van de koers. "Onze strategie blijft in elk geval onveranderd en op termijn zal blijken dat ze succesrijk is ook."    

Twee factoren hebben de koersval van de voorbije dagen (-16 procent, -20 procent sinds begin dit jaar) verklaard: de lager dan verwachte vraag vanuit China en het tijdelijk uitvallen wegens ziekte van de visionaire en charismatische CEO Charles Beauduin, die tevens de belangrijkste aandeelhouder is van Barco.

In een gesprek met De Tijd countert An Steegen nu de gang van zaken. Ook met Charles Beauduin erbij zouden de zaken in China eender zijn gelopen. "Op de economie van China heeft zelfs Charles Beauduin geen vat", zegt Steegen rationeel. "Momenteel is er in China te weinig drang om geld te laten rollen. De investeringsappetijt is er vrij klein. Maar zodra de Chinese economie weer aan kracht wint, wacht er Barco een vliegende start. We twijfelen er niet aan dat dit ook zal gebeuren."

Duobaan

An Steegen wijst er nog op dat het tijdelijk uitvallen van co-CEO Charles Beauduin niet meteen een drama hoeft te zijn. "Charles is ook niet van de aardbol verdwenen", zegt ze. "Als er strategische beslissingen moeten genomen worden, dan blijft hij bereikbaar. We hebben elkaar vandaag nog gehoord. Na de zomer zal hij ook terug zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen we daar ook duidelijk over communiceren."

IJzers in het vuur

An Steegen wijst er nog op dat Barco nog heel wat ijzers in het vuur heeft liggen en dat in alle sectoren (Entertainment, Enterprise, Healthcare). In elk van die business units zijn er op basis van innovatie nieuwe en toekomstgerichte producten op komst die de groei van Barco moeten verzekeren.

De bedoeling is alvast om de misplaatste terminologie van beursanalisten ("Barco is een eeuwige belofte")  naar de prullenmand te verwijzen. "Daar mag u ons later op afrekenen", dixit Steegen nog.