Barco en Melexis maken hun comeback op de beurs

KORTRIJK - Een nieuw lente, een nieuw geluid. Dat geldt ook voor de Bel-20 index op de beurs van Brussel. Die index wordt regelmatig herzien. Chipproducent Melexis, dat een belangrijke fabriek heeft in Ieper, en het Kortrijkse technologiebedrijf Barco mogen op 20 maart opnieuw hun opwachting maken in de Bel-20. Allebei op basis van eigen verdienste.  

De Bel-20 wordt wel eens bestempeld als de korf van de Belgische steraandelen. Het is een eer om er bij te horen, zoveel is duidelijk. Maar de plaatsen zijn ook beperkt.

De Ieperse chipontwikkelaar maakt na een afwezigheid van een jaar zijn rentree. Dat hoeft niet te verwonderen. Melexis kwam voor de dag met  uitmuntende cijfers in zijn jaarrapport van 2022, en voor 2023 wordt eenzelfde scenario voorspeld. Het bedrijf heeft dat vooral te danken aan de blijvende toenemende vraag van de auto-industrie die bezig is aan een heuse elektrificatie.

Ook Barco behoort weer tot de selecte club van de Bel-20 op Euronext. Het Kortrijkse technologiebedrijf lag in de weegschaal met het voedingsbedrijf Lotus, maar die laatste moest het onderspit delven. Barco maakt na de moeilijke coronajaren een heuse revival mee. "Dit is een mooie erkenning van het kennen en kunnen van ons bedrijf en van zijn dynamisme, Barco heeft zijn weerbaarheid getoond", reageerde co-CEO en referentie aandeelhouder Charles Beauduin (zie foto) in de media. "Maar we blijven wel met beide voeten op de grond. Dit is geen eindstation. We kunnen nog beter, nog meer groeien."