production hall @The Engine production hall @The Engine

Barco richt met Barco Solutions nieuw bedrijf op

KORTRIJK -  De beursgenoteerde West-Vlaamse beeldtechnologiegroep Barco verzelfstandigt zijn divisie Demetra, actief rond visualisatie en beeldverwerking op vlak van dermatologie en dermatoscopie, in de nieuwe vennootschap Barco Solutions. Dat is wellicht de voorbode van het aantrekken van een externe partner voor de verdere uitbouw van deze innovatieve medische technologie.

De informatie en de primeur zijn afkomstig van het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt. Barco heeft reeds geruime tijd een uitgebreide ervaring in beeldtechnologie voor de medische wereld zoals displays voor radiologie en mammografie. Die medische divisie stond vorig jaar voor 36% van de totale omzet van de West-Vlaamse multinational. Ze is naar verluidt ook de meeste rendabele bedrijfstak van Barco. De jongste innovatie is Demetra, een slimme huidscanner die door artsen en ziekenhuizen wordt benut voor het opsporen van huidvlekken in functie van het detecteren van huidkanker.

Multispectrale camera

Uit de research van Barco, in samenwerking met meerdere universitaire ziekenhuizen, bleek dat huidspecialisten in hun dagelijkse praktijk eigenlijk nog maar weinig gebruikmaken van technologie. Huidvlekken worden letterlijk met een loep bekeken, waarna op basis daarvan notities worden gemaakt. Dat leidde uiteindelijk tot een multispectrale camera die verdachte plekjes op de huid detecteert en scant door het toestel tegen de arm te houden. Vervolgens gaat de dermatoloog op een gevisualiseerd lichaamssilhouet op zijn display aanduiden waar het probleem zich exact bevindt.

Veilig en effectief

Het product kwam, na ruim twee jaar voorafgaande marktverkenning, in de zomer van 2020 op de markt en kreeg in de lente van dat jaar ook groen licht van de Amerikaanse controle-instantie Food & Drug Administration (FDA), met de quotatie: veilig en effectief.

De jongste stap in de levenscyclus van Demetra is de afsplitsing van deze veelbelovende jonge telg, weg uit het nest van moeder Barco, naar de nieuwe entiteit Barco Solutions. Daarmee is Demetra de jongste in een lange historische rij van Barco spin-offs. Meestal is die verzelfstandiging het voorspel van een alliantie met een externe partner, zo schrijft West-Vlaanderen Werkt nog.