Nieuws West-Vlaanderen Bart Baert wil bedrijven aanzetten om wandelen in te zetten als HR-instrument

Bart Baert wil bedrijven aanzetten om wandelen in te zetten als HR-instrument

Bart Baert wil bedrijven aanzetten om wandelen in te zetten als HR-instrument

NIEUWPOORT – Hij is officieel wandelcoach en is er ook best fier op. De naar zee (Nieuwpoort) uitgeweken Bellegemnaar Bart Baert (62) diende naar Nederland te trekken om het daar erkende officiële diploma – na een reeks cursussen – in huis te halen. Jarenlang zet hij zich al in om individuen te begeleiden in hun wandeltrajecten. Want wandelen zorgt voor een zekere therapie. Dat heeft corona ook aangetoond. In bedrijfskringen is wandelen als HR-instrument nog een ver-van-mijn-bedshow. “Het is de hoogste tijd dat bedrijven daar ook de waarde van inzien”, aldus Baert.

 

Bart Baert ontdekte de kracht en de therapeutische waarde van wandelen toen het noodlot hem trof. Hij verloor (2005, 2009) slag om slinger twee kinderen en het zwarte gat dreigde. Hij besloot in 2010 de weg naar Santiago de Compostella in te slaan in de hoop tot een zekere bezinning, aanvaarding en rust te komen. En het werkte nog ook. Ook de zin om zich te lanceren als zelfstandig ondernemer – na een carrière in dienstverband – wenkte nu bij de Vlerick-boy.

Vandaag houdt Bart Baert een gespecialiseerde ‘wandelwinkel’ (Buencamino) open in Nieuwpoort en heeft hij daarnaast nog twee dienstenchequebedrijven in portfolio (Comfy in Lendelede en CC Huishoudhulp in Geluwe). De wandelwinkel dient ook als platform om mensen aan te zetten tot beweging. De wandeltochten, dichtbij of verder weg, worden door Baert keurig begeleid, niet alleen qua parcours maar even goed als feel good moment. “Corona heeft veel mensen doen inzien dat de buitenlucht opsnuiven bijzonder waardevol is voor geest en lichaam”, zegt Baert. “Mensen kijken er steeds van op wat een wandeling van twee uren, met daaraan verbonden een goed gesprek, met hen kan doen. Problemen die voordien levensgroot leken, zijn plots nog miniscuul klein.”

Wandelen en praten

Voor professioneel wandelcoach Bart Baert is het zonneklaar: de bedrijfswereld onderschat massaal welke waarde ‘de benen strekken’ kan hebben als instrument voor een HR-beleid.

“Ik vertrek vanuit drie principes die ook hun waarde kunnen bewijzen in het bedrijfsleven”, aldus de hyper gedreven Baert. “Eén: percipieer zonder oordelen. Twee: accepteer zonder verzet. Drie: bekijk de zaken vanuit diverse oogpunten. Denk je niet dat dit voor bedrijven, maar ook voor organisaties zoals scholen of sociale instellingen, zeer waardevol zou kunnen zijn als insteek voor meer evenwicht? Blijkbaar is er op de werkvloer een steeds groter probleem van burn-outs of van ziekteverzuim. Ik ben overtuigd dat er een oplossing voor het rapen ligt: regelmatig wandelen en onderweg zaken bespreken of uitpraten. Alvast Joost Callens (Durabrik) en Wouter Torfs zijn believers van mijn ideeën.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.