Izy koffie

Bart Buyse haalt 1,6 miljoen euro ‘verse koffie’ op voor IzyCoffee

IZEGEM - IzyCoffee, de West-Vlaamse koffiebarketen die is uitgegroeid tot de grootste van België, heeft zopas een financieringsronde ter waarde van 1,6 miljoen euro afgesloten. WinWinner, KBC en PMV zorgen voor een optimale financieringsmix. Met het vers kapitaal zet de West-Vlaamse keten haar expansie in België met rasse schreden verder. In de laatste weken werden er 4 nieuwe flagships in Brussel, Brugge, Gent en vorig weekend nog in Ieper geopend. Bedoeling is om tegen eind april 2024 naar 25 koffiebars in België verder te groeien.

"We willen alle Belgen en toeristen in de Belgische steden ervan overtuigen dat we met ons duurzaam koffie-produkt op high-traffic locations een extreem grote meerwaarde voor hen kunnen bieden", zegt Bart Buyse, Founder/CEO van IzyCoffee. "In 2024 wordt een volgende nog grotere financieringsronde gepland, die dan uiteindelijk ook tot de internationalisering van IzyCoffee moet leiden.

Snelle doorgroeier

IzyCoffee ontstond in de herfst van 2018 toen Buyse met zijn coffeetruck onder de brug aan het station van Izegem begon kwaliteitskoffies aan de man te brengen. Al snel werd een eerste koffiebar geopend in Izegem, het volgende jaar werden 2 koffiebars toegevoegd in Tielt en Torhout.

Tijdens Corona en na diverse succesvolle financieringsrondes met crowdlending en via een business angel groeide de keten gestaag verder. In 2021 en 2022 werden grote flagships geopend op triple A-locations zoals de Meir in Antwerpen, de Langemunt in Gent, de Bruul in Mechelen en de Lippenslaan in Knokke. Maar ook in andere Vlaamse centrumsteden zoals Kortrijk, Oostende, Roeselare en Leuven opende IzyCoffee tegen eind 2022 een totaal van 13 koffiebars. Met een omzetprognose voor 2023 van meer dan 2,7 miljoen euro en een verwachte EBITDA van net geen 20% profileert IzyCoffee zich tussen de betere foodservice players in de Belgische markt.

Bart Buyse wil in 2024 nog de bestaande white-spots in Vlaanderen en Brussel wegwerken. Dan moet Wallonië voor de bijl met plannen in de Waalse steden Luik, Charleroi, Namen, Bergen maar ook in Louvain-la-Neuve, Doornik en Moeskroen. Wat het buitenland betreft wordt gezocht naar geschikte partners.

 

Nieuwe financieringsronde van 1,6 miljoen € katapulteert IzyCoffee in de eerste klasse van de Belgische foodservice

Om de verdere geplande groei van de keten te kunnen funden werd er in 2023 aan een nieuwe financieringsronde gewerkt. Met gevestigde waarden als partners, zoals eg. WinWinner, KBC en PMV, werd via een optimale financieringsmix een bedrag van 1,6 miljoen € opgehaald. In een enorm succesvolle crowdlending campagne werd in nauwelijks 2 dagen het maximale bedrag van 500.000€ opgehaald. Als hefboom voor de crowdlending en met een eigen inbreng van de aandeelhouders beslisten KBC en PMV om voor een 3e keer IzyCoffee met bijkomende groei-kredieten te ondersteunen. "In een voor de foodservice niet zo gunstig macro-economisch klimaat zijn we enorm blij opnieuw ondersteuning van trouwe investeerders en financiële partners te kunnen krijgen om onze verdere expansie exponentieel op te drijven. Onze positieve track record en zeer realistische ambities naar de toekomst toe zorgen ervoor dat de huidige investeringsmarkt enorm veel vertrouwen in IzyCoffee heeft" zegt Bart Buyse. Alhoewel de financieringsronde pas beëindigd werd, opende IzyCoffee tijdens de laatste weken reeds 4 nieuwe flagship stores in Brugge, Brussel, Gent en vorig weekend nog in Ieper. Tegen eind april 2024 plant IzyCoffee openingen van verdere shops in 8 steden, waaronder Hasselt, Genk, St-Niklaas & Turnhout. De hub Gent wordt verder versterkt met een 4e shop en er worden plannen gesmeed om 2e IzyCoffee shops in België's top-steden Brussel, Antwerpen en Brugge te openen.

 

Volgende financieringsronde in 2024 moet IzyCoffee naar de Champions League brengen.

Met een sustainability strategie die reeds in 2022 minutieus bij IzyCoffee geïmplementeerd werd en met de IzyCoffee Barista Academy, waarin de koffiebar-keten al haar professionele en SCA-gecertifieerde barista's opleidt, is IzyCoffee klaar voor verdere groei. "Natuurlijk zullen we nog onze bestaande white-spots in Vlaanderen en Brussel wegwerken. Vanzelfsprekend plannen we in 2024 ook nieuwe shops in de Waalse steden Luik, Charleroi, Namen, Bergen maar ook bv. Louvain-la-Neuve, Doornik en Moeskroen" beweert Buyse. De grote ambitie blijft om IzyCoffee in 2024 te internationaliseren. Daarom plant IzyCoffee midden 2024 een enorm grote financieringsronde, hoogstwaarschijnlijk met equity-based crowdfunding. "Op de internationale markt zijn we nog op zoek naar een partner die ons daarbij kan begeleiden. Het potentieel voor IzyCoffee in naburige landen zoals Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland is enorm. Intussen krijgen we echter ook aanbiedingen uit markten zoals het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en zelfs de Verenigde Staten. We zijn er bij IzyCoffee rotsvast van overtuigd, dat we de global players in de koffiemarkt zoals Starbucks, Costa Coffee maar ook het Scandinavische Espresso House en onze Japanse benchmark-keten % Arabica wel degelijk in de toekomst het vuur serieus aan de schenen kunnen leggen" besluit Buyse.

 

IzyCoffee, veel meer dan enkel kwaliteitskoffie!

 

Bart Buyse
Founder/CEO