Tielt collegesite_tielt

Bart Verhaeghe zet mee zijn schouders onder grootste vastgoedproject van deze eeuw in Tielt

TIELT - De bekende vastgoedprojectontwikkelaar Bart Verhaeghe, de ondernemer achter Uplace en vooral bekend als voorzitter van voetbalbedrijf Club Brugge, participeert mee in het bouwproject Collegesite in Tielt. Het betreft hier het grootste inbreidingsproject in de Europastad in de eerste helft van de 21e eeuw.

Het is het goed gemaakt magazine West-Vlaanderen Werkt dat in zijn laatste nummer met deze informatie naar buiten komt. De familiale bouw- en vastgoedholding VT-Invest (ondertussen omgedoopt tot Volus-groep) uit Aalter rond ondernemer Dirk Van Tornhaut, zet zich schrap voor één van de grootste stadsvernieuwingsprojecten in de Europastad in vele jaren.

De herinvulling van de 1,5 hectare grote site van het Sint-Jozefcollege creëert 210 nieuwe wooneenheden, circa 5.300 m2 aan winkel- en horecaruimte en 350 publieke parkeerplaatsen. Het project, een ontwerp van de architectenbureaus B2ai en Bureau Partners, heeft een totale investeringswaarde van ruim 60 miljoen euro. Om deze kapitaalsintensieve operatie in goede banen te leiden doet Van Tornhaut een beroep op twee investeringspartners. Dat zijn Vlaemynck Invest, het vehikel van de bekende Tieltse vastgoedondernemer Karel Vlaemynck en de Brabantse projectontwikkelaar Uplace. Uplace is de onderneming van zakenman Bart Verhaeghe, hoofdaandeelhouder en voorzitter van Club Brugge. Zijn team staat onder meer in voor de ontwikkeling van het retailluik van de Collegesite in Tielt.

Dossier met aanpassingen

Het inbreidingsproject, gelegen op 250 m van het historische marktplein van de Europastad, kende al heel wat obstakels en kampt daardoor met een aanzienlijke vertraging. Een burgerinitiatief schoot in 2019 in actie met de verzuchting om wat meer groen en open ruimte te voorzien bij de invulling van de site. De bouwheer ging daar deels op in. Het stadsbestuur zag het geheel dan weer graag uitgebreid met vijf aanpalende handelspanden en stelde een externe trajectbegeleider aan. Die fase is ondertussen afgerond en de sloopvergunning is binnen. De eigenlijke omgevingsvergunning wordt verwacht in de loop van 2023.

Dit grootschalige project is alvast een uitdaging van formaat om het stedelijke weefsel van Tielt adequaat te versterken, aldus nog West-Vlaanderen Werkt.