Bavikhove oude tereinen

Bavikhove krijgt nieuw bedrijventerrein op oude Isocab-site

BAVIKHOVE - De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het ontwerp voor de herontwikkeling van het vroegere bedrijfsterrein van Isocab in Bavikhove principieel goedgekeurd. Het terrein wordt een plaats voor nieuwe en lokale bedrijvigheid. Het gaat om de uitvoering van een brownfield convenant. Via dergelijke convenanten krijgen braakliggende of onderbenutte terreinen een nieuwe kwalitatieve bestemming.

Omdat de ruimte in Vlaanderen schaars is, is het belangrijk via brownfield convenanten oude bedrijfsterreinen een nieuw leven te geven. Dat gebeurt ook met het oude bedrijfsterrein van Isocab in Bavikhove bij Harelbeke. "Het terrein krijgt een nieuwe kwalitatieve invulling als lokaal bedrijventerrein", aldus minister Crevits in een persmededeling.

Isocab is een bedrijf dat actief is in koel- en vriescellen, isotherme deuren en toebehoren. De productie verhuisde een poosje geleden van Bavikhove (Harelbeke) naar Beveren Leie waardoor het terrein in Bavikhove vrij kwam. Het is een site met een oppervlakte van ongeveer 5 hectare langs de Treurnietstraat in een omgeving met woon- en bedrijfsfuncties, dicht bij het centrum van Bavikhove en Ooigem.

Algehele sanering

Het brownfield project beoogt de herontwikkeling tot een lokaal bedrijventerrein en een blauwgroene zone, met aansluitend twee woningen als afwerking van de woonzone langs de Hoogstraat. Het doel is om het terrein een kwalitatieve invulling te geven, waarbij ook de Paddebeek meer ruimte krijgt. De beek wordt heraangelegd in een open bedding om de wateropvangcapaciteit te vergroten. Er komt ook een trage weg komt die in verbinding staat met de buurtwegen om de leefbaarheid van de Treurnietstraat en de omgeving te verbeteren. Daarnaast zijn in twee woningen voorzien, aansluitend aan de woonzone langs de Hoogstraat, binnen de bestaande bestemming woonzone.

Het brownfield project omvat de bodemsanering, het (deels) slopen, ontharden en bouwrijp maken en het realiseren van de blauwgroene zone, met respect voor de buurt. De intercommunale Leiedal, die de site kocht, zorgt voor de herontwikkeling samen met de stad Harelbeke en OVAM. Voor de herontwikkeling is een bestemmingswijziging nodig. De stad Harelbeke heeft de procedure voor opmaak van het RUP Treurniet al opgestart.

Binnenkort volgt een inspraak- en informatieperiode. Gedurende 14 dagen kunnen opmerkingen, aanbevelingen of bezwaren worden ingediend. Daarna kan dan de definitieve goedkeuring van het brownfield convenant volgen.