beaulieu innovatie 19

Beaulieu International Group (BIG) blinkt uit in innovatie en ziet Francis De Clerck terugtreden

WIELSBEKE – Uit het Belgisch Staatsblad blijkt dat Francis De Clerck nu ook opstapt als voorman van het directiecomité bij BIG (Beaulieu International Group). Enkele maanden terug deed hij al hetzelfde als voorzitter van de Raad van Bestuur. Er wordt geen reden opgegeven voor deze dubbele exit. BIG zelf meldt ook dat het aan de spits loopt inzake innovatie. 

Francis De Clerck is sinds de oprichting van BIG in 2005, de onbetwiste sterke man van het concern. Nu zet hij stapjes terug. Hij zal als voorzitter van de directie worden opgevolgd door Ludo Ruysen, een gewezen topman van KPMG, maar ook een man met ervaring bij grote groepen zoals Colruyt, Tessenderlo of Kinepolis. Eerder dit jaar liet Francis De Clerck zich als voorzitter van de Raad van Bestuur opvolgen door zijn schoonbroer Stefaan Colle. Bij BIG werken in totaal 4.500 mensen, die mee tekenen voor een omzet van 1,8 miljard euro (laatst bekende cijfer).

Top inzake innovatie

Nog bij BIG raakte bekend dat één van zijn filialen (Beaulieu Fibres International, Europa’s grootste producent van polyolefinen vezels) met één van zijn producten genomineerd werd voor de essenscia Innovation Award 2019. De essenscia Innovation Award is de meest prestigieuze prijs voor industriële innovatie in België. Het bekroonde product (UltraBond) is een kosteneffectieve oplossing voor volledig recycleerbare, latexvrije en duurzame tapijten. Het zorgt voor een aanzienlijke vermindering van ecologische voetafdruk en kosten voor fabrikanten van naaldvilt. UltraBond werd begin 2019 officieel geïntroduceerd en is een bindende gepatenteerde polypropyleen stapelvezel. Dankzij deze vezel hoeven er niet langer latex of andere chemische verbindingsmaterialen te worden gebruikt om niet-geweven materialen te binden. Hierdoor kunnen fabrikanten naaldvilt tapijten maken die 100% uit polypropyleen (PP) bestaan en aan dezelfde eisen voldoen als de traditioneel vervaardigde producten, terwijl gelijkertijd de impact van afgedankte producten op het milieu afneemt. Dankzij UltraBond kunnen fabrikanten een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie met de productie van 100% recycleerbare tapijten.

Karena Cancilleri, vicepresident van de afdeling Engineered Products, zei hierover: “Innovatie is een belangrijk aandachtspunt voor ons bedrijf waarmee wij ons willen onderscheiden en wereldwijd willen blijven concurreren. Daarom hebben wij 10 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteiten en in werkgelegenheid in België.”