Beaulieu zeroemissie

Beaulieu investeert in Wielsbeke 5 miljoen euro pro duurzaamheid

WIELSBEKE - Beaulieu International Group (B.I.G.) investeert 5 miljoen euro om de fossiele energievoorziening van haar cushion vinyl productievestiging in Wielsbeke om te schakelen naar met biomassa opgewekte stoom. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. De aangekondigde investering betekent een keuze pro hernieuwbare energie. Hiervoor werkt B.I.G. samen met A&U Energie, een bedrijf dat niet-recycleerbaar afvalhout omzet in groene energie en warmte. Deze strategische stap past in de ambitie van van B.I.G. om tegen 2030 'net zero' te worden.

De transitie van fossiele energie naar groene stoom en de overstap naar afvalgasbehandeling zonder directe fossiele energie heeft aanzienlijke voordelen. "Allereerst zal de technologische omschakeling leiden tot een vermindering van 88% van de ecologische voetafdruk van de Wielsbeekse vestiging in vergelijking met de huidige uitstoot,", zo stelt B.I.G. zelf. "Daarnaast zorgt het gebruik van stoomverwarming en elektrische energie voor een verbeterde energie-efficiëntie. Bovendien staat het gebruik van stoomsystemen bekend om hun veiligheid en betrouwbaarheid, wat zorgt voor een veiligere en stabielere verwarmingsoplossing voor Wielsbeke. Tot slot maakt de omschakeling naar stoom en elektrische energie het mogelijk om in de toekomst groene elektriciteit te gebruiken, indien beschikbaar."

"We zijn opgetogen over deze belangrijke stap in onze duurzaamheidsambitie", zegt Wim Coppens, topman bij Flooring Solutions. "Door over te schakelen op groene stoom voor onze thermische verwarmingsbehoeften verminderen we niet alleen onze impact op het milieu, maar verbeteren we ook onze operationele efficiëntie. Deze overstap onderstreept onze toewijding aan verantwoordelijke bedrijfspraktijken en het waarborgen van een duurzame toekomst."

Recycleren is de boodschap

Naast de overgang naar 100% groene energie, zet Beaulieu International Group zich ook in voor de circulaire economie. Deze inspanningen omvatten verschillende initiatieven, waaronder het verhogen van het gebruik van gerecycleerde en hergebruikte materialen. Momenteel is al 50% van de pvc-vloerbekleding van B.I.G. volledig recycleerbaar. "Daarnaast werken we er actief aan om de milieu-impact van onze oplossingen aan het einde van hun levenscyclus met 42% te verminderen, waarbij we ernaar streven om de uitstoot van producten tot bijna nul te reduceren en verontreinigende stoffen te elimineren", laat het bedrijf nog weten. "Het is vermeldenswaardig dat een indrukwekkende 75% van het postindustriële afval van B.I.G. nu al met succes wordt gerecycleerd."

Groenere toekomst

"Bij B.I.G. begrijpen we de dringende noodzaak voor bedrijven om proactieve stappen te zetten naar duurzaamheid", zegt Nele Tack, general manager van de divisie Cushion Vinyl Europe. "Onze prestaties op het vlak van afvalbeheer, recyclage en het gebruik van hernieuwbare materialen illustreren onze voortdurende inzet voor een groenere toekomst. Maar daar stopt het natuurlijk niet voor ons, ook in onze nieuwe collecties, productieactiviteiten en in het gebruik van inkten voor digitaal printen zien we veel mogelijkheden om nog duurzamer te worden en onze ambitie om tegen 2030 een zero footprint bedrijf te zijn, waar te maken."

foto: B.I.G.