Persmoment_Lemahieu_Beauvent_Stad Gent 22 12 2021 (1)

Beauvent installeert 17.000 zonnepanelen in Gent

OOSTENDE - De Stad Gent heeft een stroomafnameovereenkomst afgesloten met de West-Vlaamse energiecoöperatieve Beauvent. Die burgercoöperatie zal samen met de eveneens West-Vlaamse Lemahieu Group in totaal 17.000 zonnepanelen installeren op de loodsen van de houtimporteur aan de Rigakaai in Gent. Het project moet dit jaar zijn beslag krijgen. De installatie is goed voor 7.000 megawatt uur per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen. De Stad Gent zal die opgewekte stroom ook al zeker voor 15 jaar afnemen voor gebruik in de eigen gebouwen.

De burgercoöperatie Beauvent en de Oostendse Lemahieu Group investeerden in 2021 ook al meer dan 1 miljoen euro in een zonne-installatie van 2,2 MWp op de daken van de Lemahieu Group aan de kust. Dit zonnepark is het grootste zonnepark van Oostende. In het kader van deze samenwerking werd ook een joint-venture boven de doopvont gehouden: de BV LemBeau.

Deze tandem manifesteert zich nu ook in het Gntse met een spectaculair project. Beauvent is een burgercoöperatieve die sinds het jaar 2000 al meer dan 12,7 miljoen euro inzamelde bij 6.100 burgers. De vzw installeerde onder meer al zonneparken bij Van Marcke en Alpro, alsook bij tal van steden en gemeenten.

Pioniersproject in Vlaanderen

De Stad Gent sluit nu op zijn beurt een overeenkomst met Beauvent voor de levering van Gentse groene stroom. Op de loodsen van Lemahieu Group aan de Rigakaai komen liefst 17.000 zonnepanelen. De Stad zal de opgewekte energie integraal afnemen voor gebruik in eigen gebouwen. Het gaat niet alleen om een pioniersproject, Gentenaars kunnen ook mee investeren.

De overeenkomst, die mee in goede banen werd geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB), is een pioniersproject in Vlaanderen: voor het eerst neemt een stad zonnestroom af die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar in eigen stad. De zonnepanelen worden bovendien deels via burgerparticipatie gefinancierd. Gentenaars krijgen straks voorrang om mee te investeren. Annelies Storms, schepen van Facility Management: “Deze 17.000 zonnepanelen komen er enkel en alleen omdat we als Stad Gent garanderen dat we de opgewekte stroom afnemen", aldus Annelies Storms, schepen van facility management. "Met dit unieke contract zijn we een absolute voorloper. We stimuleren duurzame lokale energieproductie en we zijn bovendien verzekerd van 100% groene Gentse stroom.”

Grootste contract

De Stad Gent haalt nu al zo’n 10 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen in eigen beheer uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal de Stad in één klap in totaal 46 procent van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. Daarmee wordt de doelstelling van 30 procent tegen 2024 ruimschoots overtroffen.

“Deze zonne-installatie is de grootste in de geschiedenis van Beauvent en toont nog eens dat burgers een centrale rol kunnen spelen in de energietransitie", aldus Frédéric Haghebaert, algemeen directeur van Beauvent. Wij kijken uit naar het enthousiasme van de Gentenaars om mee te participeren.”