Bedrijf uit het Land van de Rijzende Zon wordt eigenaar van grootste windmolenpark voor de West-Vlaamse kust

ZEEBRUGGE - Colruyt heeft via zijn energieholding Virya Energy zijn participatie in Parkwind, het windmolenpark vlak voor de West-Vlaamse kust, van de hand gedaan en er een megabedrag voor gekregen: 1,55 miljard euro, na aftrek van de schulden. Koper is het Japanse JERA. De Japanners verwerven 100 procent. 

Het Japanse JERA laat via haar CEO Nathalie Oosterlynck (die in Tokio werkt) weten dat de ambities groot zijn in de off-shore windenergie. Van de huidige 2 gigawatt is het de bedoeling door te groeien naar 6 gigawatt offshorewind. De overname van Parkwind (130 medewerkers) past in dat plaatje. Het moet een blijvend groeiverhaal worden", laat Oosterlynck verstaan. JERA is een gigant, met 5.000 medewerkers en activiteiten in liefst 18 landen.

Parkwind is niet alleen actief in de Noordzee maar ook in Duitsland en Ierland. De buitenlandse ambities gaan trouwens nog verder, tot in Azië toe. Het energiebedrijf werd pas in 2012 opgericht onder impuls van Colruyt en de Colruyt-familie. Toen al werd gezegd dat er een onvoorwaardelijke geloof was in de toekomst van duurzame energie. Opvallend is dat heel grote internationale spelers zich steeds vaker gooien op investeringen in de offshore energie.

1 (KBC) tot 2 (Colruyt) miljard euro

2 miljard euro. Zoveel hoopte Colruyt te cashen voor het windmolenpark Parkwind. In september 2022, zes maanden terug, liet Colruyt weten dat de investeringen in Parkwind te hoog dreigden op te lopen. Een verkoop drong zich dus op.

Volgens Colruyt werd een koper gezocht voor Parkwind omdat de windparken op zee steeds groter worden, wat ook een toename betekent van het financieel risico. Bovendien wordt de concurrentie in de wereld van hernieuwbare energie ook steeds scherper. Colruyt ging zelf uit van een waardebepaling van 2 miljard euro, en dit voor de vier windparken samen die ressorteren onder Parkwind, goed voor in totaal 201 windtorens op de golven.

Het nu geïncasseerde bedrag valt dus een stuk lager uit. KBC Securities maakte de voorbije maanden ook een berekening en kwam ongeveer op de helft uit.