Kortrijk loopbanen

Bedrijven op Evolis en Hoog-Kortrijk bieden hun medewerkers loop- en wandelpistes aan

KORTRIJK - Kortrijk is sinds kort in drie stadsdelen enkele 'loopbanen' rijker. Een loopbaan is een bewegwijzerde route in de buurt van bedrijvenparken of ziekenhuizen, bij voorkeur met een link naar de natuur. Werknemers kunnen er wandelen en lopen tijdens een pauze of voor of na het werk. Samen met Sport Vlaanderen en lokale bedrijven opende Kortrijk loopbanen op de bedrijvenzone Evolis en de campus Hoog-Kortrijk. Ook de Howest-campus The Penta is zo'n loopbaan rijker.

Sport Vlaanderen doet er alles aan om sport zo dicht mogelijk bij ieders leven te brengen. De werkplek leent zich daar perfect toe. Sport Vlaanderen en de bedrijvensites Howest, Hoog Kortrijk met AZ Groeninge en Evolis openen om die reden de loopbanen op hun site.

De drie sites met verschillende loopbanen op Kortrijks grondgebied en een stukje Harelbeke zijn de elfde, twaalfde en dertiende site die in Vlaanderen worden opengesteld.

Loopbaan, een uniek concept

De bewegwijzerde ‘loopbanen’ om te wandelen, joggen en lopen bestaan uit één of meerdere lussen. In Kortrijk gaat het om 13 lussen verdeeld over 3 sites. Ze vertrekken altijd aan een bedrijf of in een bedrijventerrein. Een startbord geeft aan hoe de route eruitziet en hoe lang ze is. Alle routes en lussen zijn aangegeven met een aparte kleur.

Geen betere plek leent zich er beter toe om zitgedrag te doorbreken dan de werkplek. Door vlak bij die werkplek lichte sport- en beweeginfrastructuur te voorzien, krijgt de werknemer niet alleen de mogelijkheid maar ook extra impulsen om te sporten en te bewegen. De ‘loopbanen’ lenen zich uitstekend om er te gaan joggen, lunchen, sporten én vergaderen.

Fittere werknemers zijn betere werknemers

Fittere werknemers zijn betere werknemers. Daarvan zijn we rotsvast overtuigd, zeggen ale betrokken partijen. Samen sporten voor, tijdens of na het werk brengt collega’s dichter bij elkaar. Het helpt de teamspirit vooruit, en zeker ook de gezondheid. Werknemers die bewegen en sporten, ook op werkdagen, zitten beter in hun vel en zijn vaak productiever op het werk. Net omdat ze zich er even van loskoppelen.

Sport Vlaanderen ontsluit daarom goede en laagdrempelige praktijken die als inspiratie kunnen dienen om duurzaam te sporten en te bewegen.

Samenwerking gemeente, bedrijf en Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen reikt steeds de hand aan lokale besturen en bedrijven om samen sportproducten en infrastructuren te realiseren. Bedrijven die interesse hebben en de ruimte hebben voor een ‘loopbaan’ doen dan een voorstel van mogelijke lussen op en rond het terrein.

Ondanks de vaak industriële omgeving is het de bedoeling om een zo groen mogelijke route te maken. Sport Vlaanderen bekijkt alle routes en stemt deze af met de betrokken gemeente, andere bedrijven en lokale partners, en voorziet een basispakket met een startzuil, kunststoffen palen en gekleurde wegwijzers. Een fietsenstalling en zitbank kunnen worden aangekocht.