Bekaert Frankfurt

Bekaert maakt bepaald geen vliegende start in 2024

ZWEVEGEM - De West-Vlaamse multinational Bekaert maakte zijn Q1 cijfers van 2024 bekend. Bekaert heeft het - merkwaardig genoeg - zelf over een goede start van het jaar, en dat terwijl de sleutelindicatoren behoorlijk neerwaarts gaan. In kringen van analisten is de ontgoocheling zelfs groot.

Bekaert is het jaar goed gestart, in lijn met de verwachtingen, zo luidt de eerste zin van het persbericht dat voor opening van de beurs werd gelanceerd. Dan volgen de eerder ontnuchterende cijfers. Het bedrijf realiseerde in de eerste drie maanden van 2024 een geconsolideerde omzet van 1.025 miljoen euro (-14% tegenover dezelfde periode in 2023) en een gezamenlijke omzet van 1. 245 miljoen (-15%).

"Het eerste kwartaal van 2023 is evenwel een moeilijke vergelijkingsbasis, omwille van de toenmalige sterke herbevoorrading van klanten in China, positieve wisselkoerseffecten en doorgerekende hogere grondstof- en energiekosten", zo laat het bedrijf nog weten in hetzelfde persbericht. Om te vervolgen: "Op strategisch vlak blijft Bekaert haar groeiplatformen verder ontwikkelen, benut de onderneming een verbeterde mix van producten met hogere marges en blijft het daarnaast ook structurele kostenefficiënties doorvoeren in haar operationele voetafdruk. Hierdoor blijft het management vertrouwen hebben in de financiële verwachtingen voor het boekjaar 2024 en in de middellangetermijndoelstellingen voor omzetgroei, margeverbetering en ROCE."

Beter dan chocolade

Interessant voor beleggers: ook na 2024 blijft Bekaert vertrouwen behouden in de doelstellingen van een omzetgroei van meer dan 5% per jaar op de middellange termijn en vanaf 2026 een onderliggende EBIT marge van meer dan 10%, onderliggende ROCE van meer dan 20% en meer dan 50% van de omzet die wordt gegenereerd uit duurzame oplossingen.

Op een recente beurs in het Duitse Frankfurt (Techtextil) liet Bekaert - via een van zijn dochterbedrijven (Bekaert Fiber Technologies) - al één van zijn innovaties laten bewonderen: hoogtechnologische en antistatische garens die door spinnerijen, wevers of naaldviltproducenten  kunnen gebruikt worden in textielweefsels. "De (niche)markt van smart textiles, waarin Bekaert zich begeeft, wordt beschouwd als bijzonder veelbelovend omwille van haar sterk innovatief karakter", aldus Steve Verstraeten namens Bekaert (zie foto).

Bekaert heeft om die activiteiten te versnellen een eigen researchcentrum (Bekintex in Wetteren). Op de beurs in Frankfurt pakte Bekaert alvast uit met een veelbetekenende marketingslogan: "Our ultra fine cables and yarns are better than chocolate."

"

 

 

 

 

 

 

 

Bekaert is het jaar goed gestart, in lijn met de verwachtingen. Het bedrijf realiseerde in de eerste drie maanden van 2024 een geconsolideerde omzet van € 1 025 miljoen (-14% tegenover dezelfde periode in 2023) en een gezamenlijke omzet van € 1 245 miljoen (-15%). Het eerste kwartaal van 2023 is daarbij evenwel een moeilijke vergelijkingsbasis, omwille van de toenmalige sterke herbevoorrading van klanten in China, positieve wisselkoerseffecten en doorgerekende hogere grondstof- en energiekosten.