Bekaert waterstoffabriek

Bekaert test zijn Vlaamse waterstoffabriek uit

ZWEVEGEM - Rond deze tijd test Bekaert een volwaardige waterstoffabriek uit in Oost-Vlaanderen. De nieuwe site in Wetteren wordt bestempeld als een belangrijke troef voor de wereldwijde productie van waterstof. Momenteel is de nieuwe fabriek aan het proefdraaien. Hoeveel Bekaert in de Wetterse fabriek investeert, wil het niet vrijgeven. Het bedrijf wil nog op andere plaatsen dergelijke fabrieken in gebruik nemen.  

In april vorig jaar nam Bekaert een tweede fabriek in gebruik aan de industriezone in Kwatrecht (Wetteren). Die staat vlak bij Bekintex, waar Bekaert onder meer elektrisch geleidend en hittebestendig textiel produceert. In die niches is het de wereldwijde marktleider. In de nieuwe fabriek worden poreuze transportlagen geproduceerd die zijn gemaakt van titaniumvezels. Ze zijn een belangrijke component voor processen waarbij uit water zuurstof van waterstof wordt gescheiden.

Bron van de toekomst

Waterstof wordt als energiebron gebruikt en wordt steeds belangrijker in tijden van klimaatdoelstellingen en de afbouw van het gebruik van fossiele energiebronnen. “Waterstof is de toekomst”, zegt Katelijn Bohez namens Bekaert in Het Nieuwsblad. “Het is één van de belangrijkste energietechnologieën die de klimaatdoelstellingen mogelijk maken. Heel de wereld investeert daarin.”

Voorlopig zit de Wetterse fabriek nog in een testfase. “De productie verloopt op dezelfde manier als in onze fabrieken in Zwevegem, Japan en China, maar we moeten er eerst zeker van zijn dat alles goed werkt en is afgestemd op onze productieprocessen”, aldus nog Boheze.

foto: Het Nieuwsblad