Unilin Leadership wissel

Bernard Thiers kijkt terug op een modelcarrière van 40 jaar bij Unilin

WIELSBEKE - Na veertig jaar Unilin, waarvan veertien jaar als CEO, gaf Bernard Thiers het roer nu definitief over aan Wim Messiaen. Het betekent het afscheid van een legendarische captain of industry, die met veel bescheidenheid door de businesswereld stapte maar grote prestaties neerzette. "We zijn geen kloon van elkaar", aldus Bernard Thiers in zijn afscheidsinterview. "Wim zal zijn eigen accenten leggen, maar heeft wel dezelfde waarden als ik.”

In eigen kring (de website van Unilin) gaf Thiers nog eens zijn visie op de zaken. Het dubbelgesprek met de uittredende en de nieuwe CEO bevat lezenswaardige lectuur.

-Bernard, je bent 14 jaar CEO geweest. Hoe kijk je daarop terug?
-Bernard Thiers: Ik heb het altijd heel graag en vol overgave en passie gedaan. Ik heb veertig jaar voor Unilin gewerkt en het liefst van al zou ik er nog eens veertig bij doen.

-Wat waren de hoogtepunten?
-Bernard Thiers: Als ik er nu op terugblik, zijn de momenten van groei en overnames altijd de fijnste geweest. Die gaan hand in hand met uitdagingen, maar ze geven ook bijzonder veel energie. De adrenaline die ik op zulke momenten voel is niet te evenaren.

-Wat zijn uw grootste inzichten?
-Bernard Thiers: Dat groei essentieel is. Als de groei van een bedrijf stopt, heb je een probleem. Groei is de motor van een bedrijf en maakt alles makkelijker. Dat wil ook zeggen dat je altijd moet bezig zijn met hoe je die groei kan aanhouden.

-Bernard, nu laat je het achter je. Hoe voelt dat?
-Bernard Thiers: Ik denk er eerlijk gezegd niet veel over na. Het is raar om na veertig jaar in dit bedrijf te stoppen. Er gaat een compleet nieuwe wereld voor mij open met meer tijd. Enerzijds kijk ik er wel naar uit, maar het is gek om over na te denken.

-Trek je de deur nu definitief achter u dicht?
-Bernard Thiers: Niet definitief. Ik blijf beschikbaar als Wim advies nodig heeft. Op welke manier zal de tijd uitwijzen.

-Als je nog één advies mag geven aan Wim, wat is dat dan?
Bernard Thiers: Luisteren. Naar de medewerkers, naar de klanten en naar onze aandeelhouders in Amerika. Daarmee bedoel ik niet alleen horen wat iemand zegt, maar ook proberen te achterhalen wat achter die woorden zit. Dat klinkt eenvoudig, maar echt luisteren is niet altijd eenvoudig. Dat is mijn enige advies, niet dat Wim veel advies nodig heeft (lacht).

info: Morgen publiceert Made in West-Vlaanderen interview met opvolger Wim Messiaen.