WimMessiaen Landscape

Bernard Thiers vindt in extra-muros manager Wim Messiaen zijn ideale opvolger bij Unilin

WIELSBEKE - Bij Unilin zal Wim Messiaen (ex-VPK Packaging) vanaf 1 februari 2024 de fakkel overnemen van Bernard Thiers als CEO van Unilin en president 'Flooring Rest of the World'. Bernard Thiers startte als plant manager in 1984 bij Unilin. Naarmate het bedrijf groeide, heeft de altijd eenvoudig gebleven en door zijn achterban aanbeden Thiers een steeds grotere managementrol opgenomen en Unilin (sinds 2005 een dochter van de Amerikaanse groep Mohawk) naar steeds hogere sferen gebracht. Hij kon daarbij ook altijd blijven rekenen op het volste vertrouwen van de hoofdaandeelhouder.  

Van 1996 tot 2006 stond Bernard Thiers samen met Frans De Cock aan het hoofd van de Flooring divisie van Unilin. Hij lag mee aan de basis van de evolutie van puur spaanplatenbedrijf naar wereldwijde pionier in laminaatvloeren.

Bernard was persoonlijk nauw betrokken bij de uitvinding en commercialisering van het gepatenteerde Uniclic-klikprofiel waarmee Unilin de vloerwereld op zijn kop wist te zetten. Daarnaast was hij een van de drijvende krachten achter de creatie en uitbouw van het Quick-Step merk. In 2009, 4 jaar na de overname door Mohawk Industries, werd Bernard gepromoveerd tot CEO van Unilin en president Mohawk Flooring Rest of the World. Zowel via organische groei als via acquisities in Panels, Insulation als Flooring wist Thiers Unilin de voorbije 14 jaar verder uit te bouwen tot een bedrijf met 8.400 werknemers en een omzet van 3,1 miljard euro in 2022. ​

Beslagen en ervaren manager

Wim Messiaen heeft meer dan 30 jaar managementervaring in een internationale productiecontext bij onder meer Domo (1996-2001), Etex (2003-2018) en VPK Packaging Group (2018-nu). De voorbije vijf jaar was Wim 'Divisional CEO Corrugated Packaging' bij VPK Packaging Group. Bij Etex was z’n laatste rol die van Division Manager van Roofing Central and Eastern Europe en bij Domo was hij onder meer managing director van de Contract Flooring Divisie. Wim heeft een master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UGent en een MBA bij Vlerick Business School. ​

Bernard Thiers laat weten dat hij vol vertrouwen de fakkel doorgeeft. "Ik heb Wim leren kennen als een sterke leider en people manager die zijn teams weet te inspireren en motiveren", dixit Thiers. "Als persoon is hij down to earth en heeft hij een grote ‘can do’-mentaliteit die volledig in lijn is met de no-nonsense cultuur van Unilin en Mohawk."