Nieuws West-Vlaanderen Bert Bernolet plant nieuwe kapitaalronde voor Solergie

Bert Bernolet plant nieuwe kapitaalronde voor Solergie

created by dji camera

Bert Bernolet plant nieuwe kapitaalronde voor Solergie

BRUGGE – Het Brugse Solergie, expert in rurale en decentrale elektrificatie in Afrika, plant een nieuwe kapitaalsronde in het voorjaar van 2021. Founder en CEO Bert Bernolet (enkele jaren terug nog uitgeroepen tot Jonge West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar) slaagde er in 2020 in om in het laatste kwartaal een positieve EBITDA te realiseren en om een belangrijke overheidslicentie te verwerven in Togo. Samen met de groeiende interesse in de omringende landen en het feit dat Solergie een kapitaalsintensief business model hanteert, is een volgende kapitaalsronde een logische stap.

Bert Bernolet startte in 2008 met de vzw Solar zonder Grenzen waarbij hij kleinschalige zonne-energieprojecten realiseerde ter ondersteuning van ziekenhuizen en scholen in Togo. Later evolueerde dit naar een economisch model met de verhuur van lampen via energiekiosken in kleine dorpen. Vanaf 2013 werd de stap gezet naar een performanter en duurzaam business model waarbij particulieren en ondernemers in Togo betaalbare 220V zonnestroom kunnen aanschaffen via Solergie nano-grids en een slim ‘consume-to-own’ prepaid systeem.
In het laatste kwartaal van 2020 is Solergie EBITDA positief geworden, een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. “Na 14 jaar ondernemen tonen we aan dat social en profit wel degelijk hand in hand kunnen gaan”, aldus Bernolet. “Het bewijst ook dat ons product een belangrijke meerwaarde levert in ruraal Afrika en dat het business model betaalbaar en aantrekkelijk is voor de beoogde doelgroepen.

Sterke groei in het vooruitzicht

Solergie staat nu voor een heel belangrijke groeiperiode. Binnen het financieel model van Solergie wordt een Solergie nano-grid op gemiddeld 5 jaar afbetaald, wat wil zeggen dat elke geplaatst nano-grid vooraf dient te worden gefinancierd. Om tegen 2024 minstens 5.500 nieuwe boxen te plaatsen voor 25.000 à 30.000 gezinnen zal er voldoende kapitaal nodig zijn. Verwacht wordt dat de door Solergie zelf gegenereerde cashflow, in de komende jaren zal instaan voor ongeveer 50% van de nodige investeringen en dat er voor de andere 50% extra kapitaal nodig zal zijn. Veelbelovend is dat een aantal bestaande aandeelhouders nu al toegezegd hebben om opnieuw in te tekenen. “Gezien de positieve ontwikkelingen en vooral na het bekomen van de overheidslicentie, stellen we nu ook al een groeiende interesse vast van nationale en internationale investeerders”, aldus Bernolet.

Roadshows op de planning

Bert Bernolet wil met een aantal roadshows een geïnteresseerd publiek van investeerders aanspreken. Aan argumenten heeft Solergie geen gebrek. Zoals: realisatie van meerwaarde zowel in Afrika als in België, positieve EBITDA-balans, een licentie voor vijftien jaar vanwege de overheid in Togo, jarenlange terreinervaring met inmiddels referenties in 9 landen, een uitgebreid lokaal netwerk, beloftevolle contacten in andere landen dan Togo, en finaal ook de uitgebreide socio-maatschappelijke meerwaarde voor de lokale bevolking in Afrika.
De investeringsmogelijkheden worden toegelicht tijdens 3 digitale roadhows (9 maart, 10 maart en 11 maart) in aanwezigheid van Bert Bernolet, CEO van Solergie en een aantal huidige investeerders.

info: https://www.solergie.org/en/about/investors/

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.