Nieuws West-Vlaanderen Bert Mons (Voka West-Vlaanderen) fileert socialistische standpunten

Bert Mons (Voka West-Vlaanderen) fileert socialistische standpunten

Bert Mons (Voka West-Vlaanderen) fileert socialistische standpunten

KORTRIJK – Aan de vooravond van 1 mei kwamen de socialistische partij Vooruit en de socialistische vakbond met een traditioneel standpunt over werken en verlonen. Bert Mons, voorman van Voka West-Vlaanderen, nam een en ander door en geeft er zijn ongezouten mening over. Vooral de visie van Vooruit-voorzitter (“Als hogere lonen niet kunnen, dan ook geen dividenden“) kan op weinig of geen begrip rekenen.  “Dat is op zijn zachtst gezegd een bizarre koppeling, die op termijn kan leiden tot structurele schade in onze economie”, vindt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Lonen en dividenden zijn allebei vergoedingen voor het gebruik van productiefactoren in onze economie, met name lonen voor arbeid en dividenden voor kapitaal. “Maar daar houden de vergelijkingspunten al snel op”, zegt Mons. “Het risk/reward-model achter beide is totaal verschillend. Lonen worden uitbetaald ongeacht of een bedrijf het goed of slecht doet. Ook als een bedrijf verlies maakt, worden de lonen gewoon uitbetaald. Daarnaast worden de lonen in België gegarandeerd beschermd tegen de inflatie via de automatische loonindexering en wordt er periodiek onderhandeld over loonsverhoging bovenop die indexering. Ook in mindere jaren dalen de lonen niet. Dividenden, daarentegen, worden niet op voorhand vastgelegd (en zeker niet automatisch geïndexeerd), maar hangen af van de bedrijfsresultaten. Als een bedrijf het goed doet, zullen de dividenden toenemen. Maar in moeilijkere jaren kunnen de dividenden afnemen of zelfs helemaal wegvallen. Zo zakten de totale uitgekeerde dividenden van de Belgische bedrijven in zes van de jongste twaalf jaar, en met gemiddeld 17% in die jaren. En daar stopt het neerwaartse risico niet: ook het kapitaal, waarvoor de eventuele dividenden een vergoeding zijn voor het gebruik, kan gedeeltelijk of volledig verloren gaan. De risico’s voor kapitaal liggen dan ook volledig anders dan voor arbeid.”

Al duidelijke loonstijging

“Het koppelen van de uitbetaling van dividenden tout court – nog niet eens de verhoging of verlaging ervan – aan extra loonstijgingen slaat dan ook nergens op”, zegt Bert Mons. “Bovendien ligt er al een duidelijke loonstijging op tafel, namelijk 3,2% voor de periode 2021-2022. Via de automatische loonindexering zal dat allicht hoger uitkomen doordat de inflatie meer dan waarschijnlijk hoger zal liggen dan aanvankelijk geraamd. Zo’n loonstijging is niet niks, zeker nu we uit de zwaarste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog klauteren.”

Bovendien ligt die loonstijging op het niveau van wat in de buurlanden verwacht wordt. Het is volgens Voka West-Vlaanderen dus niet het soort loonvoorstel dat aanleiding zou kunnen geven tot bizarre maatregelen als een dividendstop.

Niet vrijblijvend

Het dreigement uit socialistische hoek is trouwens ook niet vrijblijvend. “De mogelijke impact van zo’n dividendstop valt moeilijk te voorspellen, maar het valt zeker niet uit te sluiten dat zo’n maatregel investeerders zou afschrikken”, gaat Bert Mons verder. “Het uiteindelijke resultaat zou dan zijn dat er de komende jaren minder geïnvesteerd wordt in de Belgische economie, terwijl er volgens de ondernemersorganisatie voor de relance uit deze crisis net meer investeringen nodig zijn.”

Blijft de vraag hoe de toekomst voor de bedrijven er uit ziet? “Als dit het niveau wordt van het debat binnen de regering, dan voorspelt dat heel weinig goeds voor de echt moeilijke dossiers die liggen te wachten, zoals de pensioenhervorming, de grote fiscale hervorming, de maatregelen om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren en de opkuis van de overheidsfinanciën”, besluit Bert Mons.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.