Betafence_Zwevegem_1

Betafence investeert 10 miljoen euro in Zwevegem

ZWEVEGEM - De directie van Betafence heeft aangekondigd dat ze 10 miljoen euro investeert in Zwevegem, de thuisbasis. Maar de vakbonden zijn niet onder de indruk, zeggen ze in de media, omdat een groot deel van de productie al eerder werd verschoven naar China.  

De Belgische staaldraad- en staalkoordproducent Bekaert verkocht de Europese tak van zijn afrasteringsdivisie Bekaert Fencing in 2005 aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde. Het bedrijf ging toen verder onder de naam Betafence. Nadien kwam het in handen van CVC. In 2017 werd het eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle.

Betafence heeft productievestigingen in België, Italië, het VK, Duitsland, Turkije, Polen, de VS en Zuid-Afrika en telt een kleine 1.400 werknemers. In Zwevegem zijn nog amper honderd werknemers (de helft arbeiders) aan de slag.

Nieuwe center of excellence

De aangekondigde investering heeft betrekking op een nieuwe geautomatiseerde poedercoatinglijn die niet alleen voor Betafence werkt maar ook voor derden die daarom vragen. In concreto moet de nieuwe lijn een veel flexibeler productieproces mogelijk maken en ook een betere dienstverlening mogelijk maken. Er wordt ook geïnvesteerd in robots voor het laden, lossen en verpakken van afrasteringspalen.

Bedoeling is om van Zwevegem het Europese ‘center of excellence‘ te maken, zo laat de directie weten. Een en ander moet in de komende maanden zijn beslag krijgen. Betafence Belgium boekte vorig jaar 144 miljoen euro (+22%) omzet, 3,7 miljoen euro bedrijfswinst en 1,5 miljoen nettowinst. Dat laatste cijfer is gezien de omzet eerder aan de lage kant.