Nieuws West-Vlaanderen Beursgenoteerde Club Brugge krijgt drie vrouwelijke bestuurders

Beursgenoteerde Club Brugge krijgt drie vrouwelijke bestuurders

Beursgenoteerde Club Brugge krijgt drie vrouwelijke bestuurders

BRUGGE – Het werd inmiddels bevestigd: in principe deze maand nog, uiterlijk april, trekt Club Brugge naar de beurs. Een premiere. Op het voetbalbedrijf werd ook al een waardebedrag geplakt van 400 miljoen euro. De huidige meerderheidsaandeelhouders -Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert, Jan Boone en Peter Vanhecke – blijven ook na de beursgang de meerderheid en dus hun bestuurszitje behouden. Opvallend wel: ze krijgen drie nieuwe vrouwelijke bestuurders mee aan boord, en ook dat is een primeur. Club Brugge heeft 129 jaar op de teller maar oogt springlevend.

Een beursnotering brengt ook specifieke verplichtingen mee. Terwijl de discussie -meer vrouwelijke bestuurders in de bedrijfskamers? – al jaren volop woedt zonder veel concreet resultaat, wil Club Brugge alvast tot voorbeeld strekken. Het staat vast dat de raad van bestuur wordt ‘vervrouwelijkt’ en stevig wordt uitgebreid met zelfs een internationaal karakter.

De namen van de drie vrouwelijke bestuurders zijn inmiddels ook uitgelekt, al zullen ze maar bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Het gaat om de uit Groot-Brittannië afkomstige Sangeeta Desai (gewezen directeur van het Vilvoordse media productiehuis Fermantle), om Lucy Quist (actief bij het consultancybedrijf Morgan Stanley) en om Cind Du Bois (hoogleraar bij de Koninklijke Militaire School en gastdocent bij denktank Itinera). Desai is een specialiste over tv-rechten. Quist is dan weer experte over financiële zaken.

Beter dan Deceuninck, Ajax, AS Roma en Lyon

Dat de waarde van Club Brugge nu al aan 400 miljoen euro wordt geschat, is verrassend, verrassend hoog. Volgens sommige beursexperts zelfs te hoog. Ter vergelijking: topclubs zoals Juventus Turijn (waarde 1 miljard 104 miljoen euro) en Manchester United (2 miljard 601 miljoen euro) noteren op die ladder nog veel hoger, maar bekende andere clubs noteren lager dan Club. Zo wordt Ajax Amsterdam geschat op een beurswaarde van 288 miljoen euro, AS Roma op 169 miljoen en Olympique Lyon op 126 miljoen.

De torenhoge waardering van blauw-zwart -hoger bijvoorbeeld dan Deceuninck (363 miljoen euro) – heeft onder meer te maken met de nakende bouw van een nieuw stadion (capaciteit 40.000 toeschouwers), waarvoor 100 miljoen euro moet worden uitgetrokken. Ter herinnering: Club Brugge haalde volgens het laatste boekjaar een winst op zijn balans van 24,5 miljoen euro en een omzet van 137 miljoen euro. Nog dit: de prijs per aandeel is vandaag nog niet bekend en de beurskoers van voetbalclubs zijn meestal vergelijkbaar met laag en plat vliegende schotels.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.