Beursgenoteerde Ekopak wordt wereldspeler na overname van verborgen Brugse parel GWE

TIELT, BRUGGE - Het Tieltse Ekopak, gespecialiseerd in decentrale en circulaire wateroplossingen, heeft de overname aangekondigd van Global Water & Energy (GWE), met hoofdzetel in Brugge en filialen in Europa, Zuidoost-Aziƫ en Noord-Amerika. Het bedrijf is gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling van industrieel afvalwater, hergebruik van water en de productie van groene energie. Ekopak, het bedrijf van CEO Pieter Loose, wordt na deze strategische deal zowat dubbel zo groot.

GWE is gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling van industrieel afvalwater, hergebruik van water en de productie van groene energie. Ekopak benadrukt dat de aankoop van GWE zorgt voor een perfect complementaire match met de huidige activiteiten van de moedermaatschappij. Zo telt GWE tal van grote klanten uit de brouwerij- en voedingssector, terwijl Ekopak een voet tussen de deur heeft bij tal van multinationals uit de chemische en farmaceutische sector. GWE gaat voor de volle honderd procent over.

"Qua expertise staat GWE sterk op het vlak van afvalwaterzuivering, terwijl Ekopak enorm beslagen is op het vlak van circulair watergebruik", aldus Pieter Loose namens het sinds 2 jaar beursgenoteerde Ekopak. "Wij merken meer en meer dat onze klanten naar beide oplossingen op zoek zijn. Ook geografisch vullen we elkaar perfect aan: GWE is vooral actief op de Aziatische markt, terwijl Ekopak zichzelf voornamelijk in West-Europa op de kaart heeft gezet. De integratie van beide bedrijven biedt ons een unieke opportuniteit, op het meest geschikte moment in de evolutie van de sector. The time is now, we go for it!"

Nieuwe wereldspeler

De transactie zal gefinancierd worden deels met eigen middelen en deels met lange termijn financiering. De uitzonderlijke geografische, intersectorale én technologische complementariteit maakt voor Ekopak de cirkel rond in waterrecyclage, zo benadrukt CEO Pieter Loose nog. Op slag wordt Ekopak ook een wereldspeler in een sterk groeiende watermarkt.

Voor het lopende jaar 2023 verwacht Pieter Loose een groepsomzet die zal schommelen tussen de 35 en de 38 miljoen euro. Op een pro forma geconsolideerde jaarbasis zal Ekopak & GWE een groepsomzet hebben van 55 à 58 miljoen euro. Beide ondernemingen blijven onder hun eigen naam actief, maar zullen gezamenlijk de markt benaderen wanneer dat is aangewezen, zo luidt de boodschap.

foto (archief): Pieter Loose (links)