De Trog award future 19-29

Biobakkerij De Trog is klaar voor de toekomst

IEPER - Stijn Switten mocht namens Bakkerij De Trog de 'Fabriek van de Toekomst' award in ontvangst nemen. Het bedrijf wordt geroemd als één van de Vlaamse voedingsbedrijven die evolueren naar een meer hoogtechnologische omgeving en zich dus aanpassen aan de uitdagingen van de Industrie 4.0. Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, en Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, roepen alle voedingsbedrijven op om stap voor stap te investeren in fabrieken van de  toekomst.

De Vlaamse voedingsindustrie kende de voorbije jaren een opmerkelijk groei dankzij goede resultaten op de exportmarkten. Daardoor kon de sector vorig jaar 1,3 miljard euro investeren in het moderniseren van fabrieken en het uitbreiden van de productiecapaciteiten, maar slaagde er ook in om jobs in eigen land te houden. Voor Fevia Vlaanderen biedt het investeren in fabrieken van de toekomst ook opportuniteiten om technisch geschoolde talenten aan te trekken en te vormen.

“Onze voedingsbedrijven investeren in een slim, modern en flexibel machinepark waarmee ze zowel heel vernieuwende als meer ambachtelijke kwaliteitsproducten maken", aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen. "Dat houdt onze bedrijven competitief en bovendien investeren die bedrijven niet alleen in technologie, maar ook in talenten. De mens staat heel centraal in het concept Fabriek van de Toekomst. Dat moeten we als sector nog beter uitspelen om meer talenten naar onze sector aan te trekken, bijvoorbeeld met het merk Food At Work.”

Uitdagingen van Industrie 4.0

Om de noodzakelijke transformaties naar fabrieken van de toekomst door te voeren vragen heel wat kmo’s bijkomende ondersteuning. "Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, helpt bedrijven dan ook met raad en daad", aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD: “De winnaars van de Factory of the Future awards tonen dat elk voedingsbedrijf, ook de vele kmo’s, stappen kan zetten om zich aan te passen aan de vereisten van de industrie 4.0. Flanders’ FOOD staat klaar om voedingsbedrijven daarbij te ondersteunen. Zo lanceren we binnenkort Transformers, een reeks studiedagen waarin we focussen op de verschillende transformaties die bedrijven kunnen inzetten om een Fabriek van de Toekomst te worden.

Biobakkerij De Trog ontvangt de prijs voor de tweede keer en scoorde onder meer met een game die medewerkers spelenderwijs helpt om zich de bedrijfswerking eigen te maken. Een slimme manier om digitalisering in te zetten om veiligheidsvoorschriften, omgaan met machines of interne regels te doen leven in het bedrijf.