A Style

Björn Van Dierendonck maakt het mooie weer aan de Spaanse costa

ALTEA - 26 jaar terug maakte de uit Dudzele afkomstige Björn Van Dierendonck (49) zijn ultieme droom waar: ondernemer worden in het buitenland. Met zijn Spaanse bedrijf A Style doet hij aan woondecoratie en interieurinrichting van a tot z: van het meubel over de gordijnen tot een totaalinrichting in vijf sterren verpakking. "Reclame maak ik nooit, onze klanten en dus de mond-aan-mond reclame zijn mijn beste uithangborden."

Even buiten het historische centrum van Altea, lijkt het wel een meubelboulevard, waar iedereen zijn waar aanprijst. Maar bij het West-Vlaamse A Style gaat het verder: meubelen en alle mogelijke interieur- of exterieurproducten worden er aangeboden, maar ook de totale inrichting voor elk interieur.

"Onze klanten wonen hier in de buurt, een internationaal publiek waarbij er bepaald geen gebrek is aan Belgen", zegt Van Dierendonck. "Dat zijn niet enkel pensioenbelgen. Namen mag ik niet noemen, maar er zijn jawel ook heel wat BV's bij die Altea hebben leren ontdekken als de place to be aan de Spaanse kust. Als je in de omliggende bergen kijkt, dan is het alsof Beverly Hills niet ver af is. Spanje heeft in de loop der jaren de grenzen van het toerisme danig verlegd. Naast het klassieke strandtoerisme is er nu opvallend veel aandacht gegaan naar wandel- en fietstoerisme, en dat laat zich voelen."

Kunstig stadje

In 1997 streek Van Dierendonck neer in wat een pareltje van een kuststad is, op pakweg 20 kilometer van het veel minder  fraaie Benidorm dat aan de verre horizon zichtbaar is. Maar Altea staat voor verfijnd en cultuurtoerisme, een kunstig wit Spaans stadje zeg maar zoals ook blijkt uit het horeca-aanbod ter plaatse.

Vandaag werken er bij A Style een vijftiental mensen, het merendeel West-Vlamingen ook. Naast de klassieke office en de winkelruimte, is er ook een naai atelier waar meubelstoffen met de hand worden worden verfijnd. "We vullen nog altijd een soort gat in de markt op", vertelt Björn Van Dierendonck. "Totaalinrichting is in Spanje nog grotendeels onbekend terrein. Ons aanbod van meubelen en van interieurproducten komt van overal, maar grotendeels toch uit West-Vlaanderen. Om de twee weken komt er een truck met allerlei aanbod richting Altea gereden. Onze toeleveranciers zijn bekende West-Vlaamse bedrijven zoals onder meer de Izegemse bedrijven Diaz en Castle Line, Vincent Sheppard uit Spiere of Brustor. Investeren in kwaliteit loont altijd, en zo maken wij het verschil op het terrein."

E Viva Club Brugge

Björn Van Dierendonck kickt naar eigen zeggen op het leven ter plaatse. "Het was een goede beslissing om naar dit bijzondere stadje uit te wijken", zegt hij. "Het leven gaat hier anders zijn gang dan in België: evenveel business, maar minder stress en druk, minder competitie, minder zware overheidslasten ten aanzien van bedrijven. België mis ik dus niet bepaald, al kom ik er ook wel jaarlijks eens met plezier terug."

Als hij niet met zijn nog altijd snel groeiend bedrijf bezig is ("We kunnen nog altijd medewerkers gebruiken"), geniet Van Dierendonck van het e Viva Espana-gevoel. Maar zijn hart blijft ook nog altijd sneller slaan als het over Club Brugge gaat. Hij is een fan in hart en nieren. De ondernemer in hem zorgde ook voor de oprichting van een plaatselijke blauw-zwarte fanclub, met een eigen lokaal in Calpe. Eens ondernemer, altijd ondernemer, zeker?