Club Brugge bluvn goan

‘Bluvn goan’ betekent nu ook ‘Keep on going’ bij Club Brugge

BRUGGE - Na de fout gelopen beursgang, slaat Club Brugge terug met een nieuwe investeerder die liefst 50 miljoen euro pompt in de Brugse voetbalclub. Het verse geld komt van het Amerikaanse fonds Orkila Capital uit New York, het investeringsvehikel van de uit Seattle afkomstige CEO Jesse du Bey. Deze laatste verwerft 23 procent van de aandelen, geen blokkeringsminderheid dus. De waarde van de vennootschap Club Brugge wordt nu op 215 miljoen geraamd. Aan de vooravond van de voorgenomen beursgang circuleerde nog het cijfers 400 miljoen euro, later bijgesteld tot een meer realistische 258 miljoen.   

De Amerikaanse operatie gebeurt via twee stappen. Orkila koopt voor 30 miljoen euro aandelen van Bart Verhaeghe en diens vennootschap Grizzly Sports. In een tweede fase heeft Orkila zich ook geëngageerd om nog eens een cashinjectie te doen van 20 miljoen euro. Na de blijde intrede van de Amerikanen blijft Bart Verhaeghe en zijn kompanen (waaronder Vincent Mannaert en Jan Boone) de controle behouden over Club Brugge, zowel operationeel als op het vlak van de aandelen in de club. De Vlaamse bestuurders halen, benevens kapitaal, met Orkila ook een pak ervaring in huis op vlak van organisatie, marketing en data expertise.

Veelzijdige groep

Orkila Capital mag zonder meer een vrij gediversifieerde internationale investeringsmachine worden genoemd. De Amerikaanse vennootschap heeft onder meer de organisatie 'Iron Man' -wereldwijd een begrip op vlak van triatlons- in portefeuille naast tal van andere (minder bekende) sportevents.

Daarnaast is Orkila ook de moedermaatschappij boven een aantal grote muziekfestivals (zoals Sziget in Boedapest). Het is ook actief in de muziek- en de mediawereld. Belangrijk is ook de voedingssector met de Deense brouwer Mikkeller en het wereldwijd actieve Oatley (havermelk).