lafosse pol

Boegbeeld Paul Lafosse (67) neemt na veertig jaar zwoegen afscheid van zijn bedrijf

WEVELGEM – Paul Lafosse (67), stichter van het gelijknamige bedrijf uit Wevelgem, geeft volgende week officieel de fakkel van zijn bedrijf door aan de komende generatie. Veertig jaar lang stond hij op de planken van zijn eigen kmo, die hij in binnen – en buitenland profileerde als dé norm in de sector van keukengerief allerlei. Het aantal toprestaurants (Damier, Marquette, Carlton, …) en brasseries dat hij voorzag van kwalitatieve fornuizen, is niet te tellen. Nu organiseert de goedlachse CEO bij wijze van afscheid zijn eigen party met familie, vrienden, medewerkers en klanten. En, gezien eten zijn passie is: met een hoogstaand culinaire aanbod. 

Voor Paul Lafosse, zoon van de legendarische sportjournalist Berten Lafosse, begon het veertig jaar terug allemaal in zijn eigen huis. Hij kocht topmerken van fornuizen aan en zocht kopers waar hij ze kon vinden. De focus lag meteen op de horeca, in tweede orde op particulieren. Begin de jaren tachtig liet hij in Wevelgem een moderne toonzaal bouwen. Doorheen de jaren slaagde Paul Lafosse er in om buitenlandse topmerken (zoals Molteni) exclusief te vertegenwoordigen op de Belgische markt. De verkoop strekte zich dan weer uit tot ver buiten de eigen landsgrenzen. “Ik ben ook een fanatiek reiziger”, aldus Paul Lafosse die veertig jaar hard werkte. “Overal waar ik kwam, reisde ook de bedrijfsleider in mij mee en op die manier heb ik ook top fornuizen aan de man gebracht in veel Europese landen, maar ook in de VS, Dubai of Indonesië. Eén van mijn mooiste referenties? Allicht de drie fornuizen die ik verkocht aan het bedrijf achter de legendarische Oriënt Express.”

Sterke familiale band

Rond de eeuwwissel kreeg Paul Lafosse versterking, toen ook zijn zoon Karel mee in de zaak stapte. “Ik was nog bezig met mijn studies industrieel ingenieur in Gent toen mijn vader op een dag naar mijn kot kwam”, herinnert Karel zich. “Mijn vader zei dat hij een vacature had voor iemand met technische kennis en vroeg of het me interesseerde? Na vier dagen bedenktijd deed ik mijn boeken dicht en ging ik aan de slag in het bedrijf van mijn vader. Nooit spijt van gehad.”

Paul Lafosse liet in 2011 al de aandelen over aan zijn zoon Karel en aan medevennoot Benjamin Vandorpe, die op fifty-fifty basis de zaak runnen. Maar al die jaren bleef vader Paul  dag en nacht in de weer om zijn bedrijf mee vooruit te stuwen. “Hij is een monument in de kookwereld”, zegt Benjamin Vandorpe over Paul Lafosse. Het bedrijf neemt in juli een nieuwe vestiging annex toonzaal in gebruik in Gullegem, waar ook de fusie met Vermandere (specialist in grootkeukens) zijn beslag zal krijgen. Het nieuwe Lafosse zal dan om en bij de 40 mensen in dienst hebben.

Paul Lafosse zelf vreest, optimist als hij is, allerminst voor het zwarte gat. “Ik heb nu eenmaal te veel hobby’s”, aldus de afscheid nemende ondernemer. “Met mijn gastronomische eetclub Les Impitoyables -met veel bevriende ondernemers uit de regio als lid- staan regelmatig culinaire uitstapjes op het menu. Daarnaast is er ook nog de jacht en golf.” En dan met een knipoog: “Ik heb ook nog altijd mijn eigen managementvennootschap. Je weet maar nooit.” Een ondernemer, altijd ondernemer, toch?