Sansen downloaden

Boek over Kortrijkse ereburgemeester Antoon Sansen (88) belicht zijn politieke carrière én zijn economische realisaties

KORTRIJK - ‘Antoon Sansen, van volksjongen tot burgemeester’ is de titel van het 22ste boek van politiek-economisch journalist Karel Cambien, auteur én uitgever. Het 200 pagina’s en 100 historische foto's tellende biografisch-anekdotisch boek geeft een overzicht van de carrière van de ‘record-politicus (54 jaar actief in de Kortrijkse gemeenteraad) die op zijn 88ste nog heel lucide en nog even geëngageerd terugkijkt op alle facetten van zijn heel gevarieerd Kortrijkse stadsmandaat. “Kortrijk was mijn maîtresse”, omschrijft hij zijn band met zijn Groeningestad vrij plastisch.

(tekst: senior journalist Marc Lerouge)

Antoon  Sansen was Kortrijks burgemeester van 1988 tot 1994 (kreeg in 2014 ook de titel van ere-burgemeester), en zetelde maar liefst 54 jaar in de gemeenteraad (waarvan 24 jaar, ofte vier volle mandaten, als schepen). Hij was een man van en voor het volk en hoopt zelf dat men hem zal herinneren ‘als iemand die verliefd was op zijn stad en de inwoners, een burgemeester die zijn  hele leven in een sociale woonwijk is blijven wonen en niet omwille van zijn ‘sjerp’ naar een statuswoning is verhuisd.' Einde citaat.

Een lange rij realisaties

Antoon Sansen verliet op zijn 15de (nochtans als pientere student) de school omdat hij zijn eenvoudige, hardwerkende ouders als mede kostwinner wilde helpen om het gezinsbudget te stutten. Hij voelt het vroegtijdig afzwaaien van school als een gemis. “Maar gelukkig las ik veel en was ik van alles op de hoogte”, zegt de Nestor van de Kortrijkse politiek.

En dat is niet gelogen als je ziet onder welke grote politiek-economische projecten en realisaties hij succesvol zijn schouders heeft gezet. Hij is als gewezen schepen van Cultuur onder andere de geestelijke vader van de Sinksenfeesten. Als schepen van Sport maakte hij onder de slogan ‘Kortrijk Sportrijk’ de gratis infrastructuur voor de Kortrijkse sportclubs mogelijk en had ook een stevig aandeel in de stadskernvernieuwing van Kortrijk. "Daar was ik als burgemeester nauw bij betrokken", aldus Sansen in een terugblik. "In die periode werd ook de eerste ondergrondse parking gebouwd onder het Schouwburgplein, ook al was die in eerste instantie slecht geëxploiteerd."

Antoon Sansen had ook een groot aandeel in de vernieuwing van de schouwburg zelf, maar ook in de opwaardering van de Veemarkt middels een constructieve PPS (publiek-private samenwerking). Ook inzake sociale huisvesting verlegde hij destijds de grenzen 'in naam van het gewone volk'.

Historische ontmoetingen en foto's

In het boek zijn naast 100 historische foto’s uit zijn persoonlijk archief ook heel wat getuigenissen van en ontmoetingen met nationale en zelfs internationale prominenten uit diverse sectoren opgenomen. Passeren onder meer de revue: Stephan G. Volcke, Hugo Vandamme, Christian Dumolin, Hugo Claus, Adamo, Stefaan De Clerck, Vincent Van Quickenborne, Pierre Lano, Paul Bocuse, Jacques Delors, Angela Merkel, Pierre Mauroy, Paus Leo XIII, de koningen Albert, Boudewijn en Leopold III, en Margaret Thatcher.

Groot economisch impact

Vanuit economische hoek bekeken had Antoon Sansen bestuursfuncties of mandaten bij de West-Vlaamse Intercommunale Vliegveld Wevelgem-Bissegem, de sociale maatschappij Goedkope Woning, het Kringloopcentrum, Gaselwest, het Vlaams Gemengd Energieoverleg Vlageov, IMOG, Electrabel Green Project Flanders, Intermixt. Overal had hij een groot impact en genoot hij veel respect.

Daarnaast was hij ook 18 jaar (1982-2000) voorzitter van de intercommunale Leiedal, die hij door een ernstige crisis loodste. Er was toen heel wat geïnvesteerd in grondaankopen voor toekomstige ontwikkelingen: E17 Deerlijk-Waregem, LAR, Wevelgem-Zuid, Stasegem, enzovoort. Ex-Leiedal directeur Firmin Cornelus getuigde dat er in die periode moest geleend worden aan 10% en dat in een tijdperk dat samenviel met een terugval in de economie.

Leiedal kwam in financiële moeilijkheden, maar Sansen hielp de zaken danig vooruit, wat hem bij de eeuwwissel en bij zijn afscheid een staande ovatie opleverde. Zo was hij er onder meer in geslaagd om de voorraad gronden rendabel te gelde te maken, om Barco in Kortrijk te verankeren (Barco had ooit plannen om zich in Gent te vestigen) en om de definitieve expansie van de Kortrijkse Hallen (nu Kortrijk Xpo) in goede banen te leiden.

Typisch Sansen

De getuigenis van Jean Van Marcke, ex-voorzitter Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, typeert de sociaal-economische inbreng van de Kortrijkse ereburgemeester: “Ik kan getuigen dat Antoon Sansen, met zijn christendemocratische inslag, op elk moment honderd procent achter elk economisch initiatief heeft gestaan op zijn manier", getuigt Van Marcke in het boek. "Bescheiden, loyaal, aanhoudend, voorbeeldig en ten dienste van elkeen. De lokale ondernemers, Leiedal, het Streekplatform Rebak, de Hallen (Kortrijk Xpo), de lokale Kamer van Kortrijk en later die van West-Vlaanderen, de bedrijfswereld, iedereen kon op hem rekenen.”

(Marc Lerouge)

info: Het boek 'Antoon Sansen, van volksjongen tot burgemeester', is verkrijgbaar via www.karelcambien.com of via de handelszaak Byttebier, Jozef Vandaleplein 7 in Kortrijk.